Кухните по света

Кухнята в Сицилия

Кухнята в СицилияСицилия представя следи от всички култури, които са се установявали на острова през последните 2 хилядолетия, върху прекрасна италианска база, със сицилиански, испански, гръцки и арабски нотки. Древните римляни са въвели пищните ястия от гъска, от византийците се е появил сладко-киселия вкус, а арабите са донесли захарта, цитрусовите плодове, ориза, спанака и шафрана. Норманите са имали изключителна слабост към местните гозби. Испанците – шоколад, царевица, домати и пуешко месо.

Пресните продукти са основата на всяко ястие – патладжани, чушки, домати, риба тон, ципура, лаврак, риба меч, сепия и др. На Запад, има леко Северно-Африканско влияние – ястия на базата на кус-кус, обикновено комбинирани с риба.

Традиционните сицилиански десерти, включват: arancini (пържени оризови крокети) и множество десерти и сладкиши (каноли, гранита, кассата и др.).

Марсала (подсилено ликьорно червено вино), което се произвежда в околностите Марсала и Трапани на остров Сицилия. Марсала – вината, се класифицират в зависимост от характеристиките и продължителността на стареене в 5 категории.