Кухните по света

Кухнята във Венето – Италия

Кухнята във Венето – ИталияТрадиционната селска храна на Veneto (Венето) е полента сервирана със sopressa (италиански салам, направен от свинско, сол, пипер и подправки/ чесън) и гъби – Северна Италия.

Венеция и други части на Венето, са известни с консумацията на ризото (risotto). Ризотото е ястие, чиито съставки могат изключително да варират при различните области. Например: риба и морски дарове – в близост до бреговете. Аспержи, тиква, цикория и други – далеч от Адриатика. Изработен от фино смляно царевично брашно, качамакът (полента) е традиционна, типично селска храна за Венето и  в по-голямата част от Северна Италия.

Предимно се е консумирала от бедното население, а днес я срещаме и в модерната кухня. Полентата се сервира с различни сирена, сушена риба, местни ястия и др. Някои полента ястия, включват манатарки, рапини, зеленчуци, месо (птици) или колбаси.

В някои области на Венето, може да бъде направена от специално брашно, наречено biancoperla (бяла полента). В този район на Италия, се използват фасул, грах и бобови растения за направата на паста et fagioli (паста с фасул), и risi e bisi (ориз с грах). Във Венето, се приготвят много по-тежки ястия, пълни с екзотични подправки и сосове. Сушената риба или просто маринованата аншоа, са открити именно тук.

По-малко риба и повече месо, се консумират далеч от брега. Калмари и сепия, мастило от сепия (nero di seppia), са много често използвани продукти. Десертите в региона, включват – тирамису (бисквити напоени в кафе, наслоени с разбита смес от яйчни жълтъци и сирене маскарпоне, ароматизирани с алкохол и какао). Baicoli (бисквити направени от масло и ванилия). Нуга – друг вид десерт. Най-прочутите вина във Венето, включват Бардолино (Bardolino), Прoсeко (Prosecco), Соаве (Soave) и др.