Естетични процедури

Лазерна епилация

Лазерна епилация

Въведение:

Лазерната епилация е сред един от най-популярните методи за премахване на нежелано окосмяване. Някой хора считат за грозно и дори неудобно присъствието на косъмчета в някои части на тялото. В други случаи хората искат да намалят необходимостта от бръснене, кола маска, използване на пинсети или други методи за обезкосмяване. Най-често лазерната епилация се използва за намаляване на нежеланото окосмяване по лицето, краката, подмишниците, гърба, кръста и бикини зоната.

Как расте косъмът?

Преди да се запознаем с това, как точно лазерната епилация работи, трябва да сме наясно как расте нашият косъм. Косъмът расте дълбоко в космените фоликули, които са тънки кухинки вградени в дермата. Косъмът не расте непрекъснато, а в трифазен цикъл. Скоростта, с която расте е индивидуално за всеки и обикновено зависи от вида на косъма. Например – активната фаза на растеж на косата може да продължи няколко години, докато космите на тялото имат фаза на растеж, която може да продължи само няколко месеца.

Цикъл на растеж:

Всеки цикъл на растеж включва – анаген, катаген и телоген фази. По време на анагенната фаза, косъмът расте по-активно от фоликула. Следващата фаза е катагенната фаза -кратък преходен период, през който косъмът спира да расте, а косменият фоликул се свива по размери. Фоликулът се отчупва от дермалната папила, която доставя хранителни вещества в космения фоликул. Дермалната папила след това изчезва. Последната фаза на цикъла на растеж е телоген – фаза на покой. По време на телоген фазата, косменият фоликул отново достига дермалния папил, което от своя страна води до навлизането отново в анагенна фаза.

Как работи лазерната процедура?

По време на лазерната епилация, лазер излъчва светлинна енергия, която преминава през кожата и се абсорбира от пигмента в космения фоликул и косъма. Пигментите са вещества, които придават цвят на кожата, косата и косъма. Лазерът действа чрез селективна фототермолиза, което означава, че светлинната енергия е селективно абсорбирана от пигментните участъци.

Космените фоликули, които са в анагенна -активна фаза на растеж, съдържат най-много меланин, или пигменти, и абсорбират добре светлинната енергия от лазера.

Космените фоликули, които са в етапа катаген или телоген, са по-слабо пигментирани, следователно те не абсорбират светлинната енергия така добре. Енергията и топлината на лазера разрушават космения фоликул, което предотвратява способността на косъма да расте. С течение на времето космите, които се намираха в „увредените“ фоликули ще паднат и резултатът ще бъде по-малък растеж на косъма с времето, както и гладък завършек.

Идеалните кандидати:

Важно е да знаете, че светлинната енергия от лазера ще бъде поета от всеки тип пигмент. За оптимални резултати, косъмът трябва да е по-тъмен от кожата ви. Ето защо хора с по-тъмен косъм и светла кожа са по-добри кандидати за лазерна епилация, отколкото хора с тъмна кожа или по светъл цвят на косъма.

Ако имате по-тъмен тен, пигментът във вашата кожа ще абсорбира част от светлинната енергия от лазера. Като резултат косменият фоликул ще абсорбира по-малко енергия и в тези случаи вашият дерматолог може да избере по-ниска настройка на лазера, която отделя по-малко енергия. Въпреки това с тази технология може да се обработват успешно всички типове кожа и косми.

Подготовка за процедурата:

Преди началото на процедурата, дерматологът може да избере да обръсне кожата в областта, ако това предварително не е извършено от вас. Той ще използва специален накрайник с охлаждане по време на процедурата. Вероятно, ще ви бъдат дадени очила за защита на очите от интензивната светлина произведена от лазера. Дължината на една лазерна процедура зависи от третираната зона.

Например: Ако се отстраняват космите от подмишниците процедурата може да трае няколко минути. Дългите процедури са при големи площи като – краката, гърбът или ръцете.

Процедурата:

По време на процедурата, дерматологът ще разпределя и ръководи лазера върху третираната зона. Лазерните импулси доставят светлинна енергия, която преминава през кожата и се абсорбира от космените фоликули. В анагенна фаза на растежа има повече пигмент от фоликулите в други неактивни фази на цикъла на растеж. Следователно, те са в състояние да абсорбират светлинната енергия, която е освободена от лазера по време на манипулацията.

Тези от космените фоликули, които поглъщат енергията и топлината от лазера, ще са повредените – космите, които са били във фоликула по време на лечението с лазера, ще паднат и бъдещият растеж на косъма ще бъде нарушен. Не всички косми са активно растящи, по едно и също време, затова една процедура няма да бъде достатъчна. Ето защо са необходими около 6-8 процедури за една област, за да се види резултат от лазерната епилация.

Възстановяване след лазерната процедура:

След процедурата кожата ви може да бъде леко зачервена или раздразнена, това зачервяване вероятно ще се разсее в рамките на един до два дни. Вашият дерматолог може да препоръча да използвате гел за локално приложение на базата на Алое Вера или друг. Също е важно да се използват слънцезащитни продукти в продължение на няколко седмици след процедурата. Забранено е нанасянето на вещества, които могат да раздразнят кожата ви – алфа-хидрокси киселини или друг вид киселини. Трябва също да се избягва скубането с пинсета или кола маска в третираната област.

Резултати:

Може да забележите малки косъмчета, които се появяват на повърхността на кожата ви, в срок от седмица до 10 дни след процедурата. Тези косъмчета обикновено са онези паднали от космения фоликул по време на процедурата. Въпреки това, ще забележите растежа на нови косъмчета в рамките на няколко седмици – това е така, защото точно те не са били активни по време на процедурата. Следователно трябва да се направят няколко процедури, всяка от които с интервал от 4-8 седмици, за да се „хванат активните косъмчета“. Броят на процедури е индивидуален. Повечето хора получават приблизително от 6 до 10 процедури, за да видят желания ефект.

Резултатите от лазерната процедура зависят от тена на кожата, типът на косъма и фазата на растеж. Осъзнайте, че лазерната епилация най-вероятно няма да разреши окончателно проблема с растежа на косъмчетата, но ще ги намали драстично, особено тези които са по-плътни и видими. Лазерната епилация може да намали растежа с течение на времето, като дава на кожата гладкия вид, които винаги сте целели.

Съвет:

Ако страдате от поликистоза на яйчниците ПКЯ, лазерната процедура е отличен метод за решаване на проблема с неприятното окосмяване. Кожите на дамите с ПКЯ са много по-чувствителни и предразположени към пъпчици. Лазерната процедура ще елиминира врасналите косъмчета, които се получават след кола маска.