Обзавеждане

Мебели в стил на царете

Мебели в стил на царетеИзключителни мебели от парен дъб, инкрустиран с кехлибар. Първи в света руските майстори от компанията «Императорски стил» са успели да комбинират дърво и камък. Тази технология е патентована преди 6 години. Днес«Императорски стил»е единствената компания в света, която произвежда предмети на интериора от тези два уникални материала.

Изделията, изработени от парен дъб са украсявали най-добрите дворци в Европа. От този материал е направена и легендарната Кръгла маса на рицарите на крал Артур. А през 1731 г. английският майстор Клаузен изработил от парен дъб и позлатено сребро императорския трон на Петър Първи. Днес този трон е в Зимния дворец. Смята се, че дъбът има лечебни свойства. Както и кехлибарът е камък на слънцето, здравето и жизнеността. В древни времена е наричан “Злато на Севера”. Комбинацията от двата най-скъпоценни материала – парен дъб и кехлибар, дава чудесен декоративен ефект: кехлибарът си контрастира с тъмния дъб, подчертава богатата текстура на дървото, което от своя страна прелива в цветовете на кехлибара.

Русия отдавна има традиция – да се поднасят подаръци от абанос при специални поводи. За юбилеи и сватби, назначаване на длъжност са подарявали сувенири или предмети за интериора от този ценен вид. Мебелите в “имперски” стил се правят обикновено по поръчка. Всеки предмет – на ръка, и в един-единствен екземпляр.

А рисунката от кехлибар никога не се повторя … Пареният дъб е един от най-ценните и трудни материали от всички създадени от природата в продължение на много векове. В Европа практически няма, резерви има само в Русия и Беларус. Ето защо, всяка част от този дъб е безценна. И в близко бъдеще ще бъде скъпа антика.