Обзавеждане

10-те заповеди на обзавеждането

обзавежданеКато става въпрос за подредба на мебели, винаги има няколко възможни варианти, но това в никакъв случай не означава, че трябва да правите грешки. Декорирането на дома е изкуство, изискващо внимателно изчисление както на пространството, така и на естетическия вкус. И макар и експертите да смятат, че най-лесният начин да обзаведете стаята си безупречно е на принципа „проба-грешка“, съществуват няколко правила, които трябва да вземете предвид, когато подреждате мебелите си. Четете нататък, за да научите тайните на някои от водещите интериорни дизайни в САЩ.

1.Мястото на килимите е под мебелите

Ясно е, че трябва поне малко от пода да се вижда, но по-голямата част от стаята, трябва да е застлана с килим – голям поне колкото е пространството, в което се седи (под масата и диваните или столовете). По-малките килими правят тесните стаи да изглеждат още по-тесни, а големите – разпокъсани. Поставете килима под външните крака на леглото, дивана или стола, за да придадете сплотен облик на помещението.

2. Около диваните трябва да има пространство

Ако поставите дивана на няколко сантиметра от стената, ще създадете илюзия за по-голяма стая. Дори и да не можете да го подместите, заради недостиг на пространство, преместете столовете или страничните масички по-далеч от дивана. Ако обзавеждате голяма стая, не се притеснявайте да сложите дивана в средата на стаята, обърнат към прозорците, за да разделите стаята на две отделни пространства.

3.Осветете цялата стая

Осветлението е един от най-важните елементи в едно помещение, а подредбата на мебелите трябва да увеличава светлината на стаята. Разпръснете осветителните тела из цялото пространство и не пренебрегвайте нито един ъгъл. Ако държите лампа до леглото си, поставете още две из стаята, така че да създадете триъгълник от светлина. Можете да използвате и висока лампа, за да създадете усещането за по-висок таван на стаята.

4. Леглата трябва да са във фокуса

Леглата трябва да заемат основното място от спалнята. Ако имате френски врати, сложете леглото си срещу тях или поставете леглата под ъгъл, ако е възможно. Малките стаи са голямо предизвикателство за разположението на леглото, но ще направите добър избор, ако поставите тясната страна на леглото към стената.

5.Колкото по-дълги са завесите, толкова по-добре

В повечето ситуации е по-добре завесите да покриват пространството от тавана до пода – така тавана изглежда доста по-висок и разширява стаята. Ако са прекалено къси или са окачени твърде ниско, изглеждат не на място. Важно е да поставяте завесите на няколко сантиметра от края на прозореца – така прозорците ще изглеждат по-широки и това оптически ще направи и стаята по-голяма.

6.Масите за хранене трябва да са под лампите

Макар и много да зависи от архитектурата на дома ви, в повечето случаи е добре да разположите масата в трапезарията под осветително тяло. И все пак, ако полюлеят не се намира в центъра или стаята е прекалено малка, може и да не изглежда много добре. Затова направете нещо по-подходящо, като например да поставите масата срещу стената.

7.Малките масички трябва да са… големи

Обзаведете хола си с колкото се може по-големи масички за кафе – разбира се според размера на стаята и нейното разположение. Ако не можете да съберете широка масичка, използвайте тясна, но дълга. Също като килимите, тези масички помагат за разширяването и свързването на стаята. Важно е да я поставите на около 30-60 сантиметра от дивана.

8. С гардеробите трябва да се внимава

Мястото на гардеробите е до стените. Всички експерти са на мнение, че ако завъртите гардероба под ъгъл, не само ще изглежда зле, но и ще създаде голямо ненужно пространство отзад. Най-добре е да поставите гардероба в центъра на стената, а ако не можете да го поставите съвсем в средата, поставете до него друга мебел, за да постигнете баланс.

9.Окачвайте картините и огледалата в зависимост от останалата част от обзавеждането

Хората често закачат картините си прекалено високо. За да не правите тази грешка, когато поставяте картини над друг мебел, старайте се да има поне 60 сантиметра разстояние между двете. Преди да пробивате дупки за картините, използвайте следният трик: намествайте картината на различни места по стената, за да видите къде е най-подходящото им място. Същите правила се прилагат и за огледалата, които стоят най-добре закачени срещу нещо, което искате да виждате повече – например красив тапет или прозорец.

10.Телевизорите не трябва да са основната атракция в стаята

Най-добре е да поставите телевизора до стената, за да спестите от пространството, но ако това не е възможно, използвайте центъра на стаята като ориентир. Не трябва да игнорирате камината или друга част от стаята, която е естествения основен елемент в стаята. От полза за оформлението на стаята е, ако поставите най-важните предмети в стаята заедно.