Бизнес

Менталната настройка за всеки собственик на бизнес е от огромно значение

бизнес провалВ много аспекти от нашия живот, най-важните уроци се учат по възможно най-трудния начин. Като собственик на бизнес, вземането на решение, което в крайна сметка не се оказва най-доброто, може да ви струва загуба на клиенти, пари или дори самия бизнес в някои случаи. Важното е да гледате на провалите позитивно – като урок за бъдещето.

Естествено това може да прозвучи прекалено оптимистично в лицето на кофти ситуация, но повярвайте това е може би най-добрият подход. Ако един предприемач се отказва твърде лесно или повтаря едни и същи грешки продължително време, то проблемите в бизнеса са най-малкото, което може да го притеснява.

Моят съвет е да отстъпите за момент, да ревизирате действията си до този момент и да откриете къде сте допуснали грешка, като се стараете да не ги повтаряте в бъдеще време. Бих искал да споделя три неща, които трябва да знаете когато срещате дори и най-малкия провал:

Това е временно

Трябва да приемете, че понякога просто се случват неприятни неща, било то по ваша или не вина. Ако притежаването и управляването на бизнес беше лесно, повярвайте ми, всеки щеше да го прави. Също както в живота, и в бизнеса има възходи и падения. Просто помнете, че провалите са временни и всички те са преодолими, просто трябва воля и време за това. Ако вместо да се отчайвате от грешките си, вие се учите от тях, то успехът ви е въпрос на време.

Не приемайте неуспехите твърде лично

Повечето хора приемат бизнеса си твърде “навътре”. При такова възприемане, то всеки неуспех бива приеман твърде лично и емоционално, което е нещо ужасно, защото освен, че не могат да вземат правилни решения, увреждат и здравето си.

Не приемайте бизнеса толкова лично, а напротив стоите на определена дистанция, която ви позволява да вземате адекватни решения и правите правилна самооценка на действията си. И запомнете: “Евентуален ваш провал в бизнеса, не означава, че сте се провалили и в живота!”.

Всеки провал носи шанса за втори опит

Ако ваш план претърпи провал, то това автоматично ви дава възможност да опитате отново, но с много повече опит. Тъй като вече знаете какви грешки сте допуснали, ще ви е много по-лесно да го реализирате. Просто е невъзможно всички ваши действия в бизнеса да са правилни и успешни – просто така е устроен светът. Просто не позволявайте на един прост провал да ви попречи да опитате отново и отново, докато успеете – естествено като всеки път премисляте къде сте допуснали грешка. Учете се от грешките си и бизнесът ви ще ви е благодарен!