Туризъм

Плажът Кросби

Плажът КросбиОт оживлението и динамичността на африканските състезания с камили днес се пренасяме да едно далеч по-тихо, спокойно и в буквалния смисъл на думата застинало място. Вече няколко години, независимо от времето и сезона, те стоят неподвижно на крайбрежната ивица и безмълвно гледат в далечината – там, където морето се слива с небето. Какво чакат? Защо не отделят очи от морската шир? Тези въпроси си задава всеки, който ги вижда за първи път и не знае къде е попаднал. Отговор може да даде известният британски скулптор и автор на ландшафтни инсталации Антонио Гормли. “Другото място” – така се казва творението на известния британец и представлява 100 чугунени скулптури, всяка една от които e висока 189 см, тежи 650 кг и е моментна снимка на фигурата на самия творец.

Разтегната на цели 3.2 км по крайбрежната линия на плажа Кросби, тази удивителна композиция впечатлява със своята оригиналност и необичайност. Преди тази инсталация да получи право на постоянно пребиваване по бреговете на Ливърпул, тя е гастролирала и по плажовете на Германия, Норвегия, Белгия и редица други крайбрежни европейски ивици от началото на 1997 г.

През 2005 г. фигурите се установяват на Кросби с идеята да престоят около година. Вероятно обаче авторът е преценил, че най-после творенията му са намерили истинския си пристан, и се обръща с молба към местните власти да остави ги за постоянно. Абстрахирайки се от протестите на различни организации, които обвиняват твореца едва ли не в порнография (фигурите на практика с нищо не се отличават от голо мъжко тяло – доволно детайлизирани и прекалено реалистични), местната управа разрешила оставането на чугунените хора на плажа и с това го превръща в изключително популярна дестинация. На границата на реалното с нереалното:

Когато започва приливът, неподвижните фигури се потапят в морето. Някои частично, а други целите. А от постоянно сменящата се светлина и панорама плажът придобива все нови и нови нюанси, създавайки мистична и загадъчна картина.