Мода

Минимализъм – универсалният стил при бижутата

стил при бижутатаРуският класик Лев Толстой много точно и фино (особено за мъж!) описва стила на своята героиня Анна Каренина: Тя носеше лаконични и прости дрехи, които бяха незабележими върху нея, служейки като „рамка“ на нейната красота. Минималистичните бижута са създадени със същата цел, а именно – да подчертаят красотата на носещия ги, но не и да привличат вниманието към себе си.

Те подхождат на почти всички – мъже и жени, и се съчетават с всякакви дрехи, така че този стил има достатъчно почитатели. Изящни, деликатни, ненатрапващи се бижута от стила минимализъм ще откриете в каталога на фирма Паладиум. Изделията на тази бижутерска компания се предлагат на много места в страната, но най-подходящото място за покупка е фирменият ѝ сайт.

История на стила

Началото на 20-ти век е революционна епоха не само от политическа, но и от модна гледна точка. Жените започват активно да се борят за правата си, променят радикално начина си на живот и в резултат се отърват от корсетите и дългите поли. Смята се, че Коко Шанел е водач на тази модна революция. Това е моделиерът, подарил на дамите малката черна рокля – семпъл и универсален тоалет, с който можете да отидете на работа, на официален прием и на любовна среща.

Перлената огърлица е била универсален накит за модната диктаторка, подхождащ на всяка жена, независимо от нейната възраст и социален статус. Към нея можем да добавим и закачливата брошка, закачена на ревера на сакото. Минималистичният стил при бижутата е най-актуален през 40-те, 60-те и 90-те години на миналия век.

Как да го разпознаем?

Днес живеем в уникално време, когато модата ни позволява всичко, а тенденциите са такива, че хора с всякакъв вкус могат да се адаптират към тях. Например за скандинавците минимализмът е начин на живот – той присъства в дрехите, в интериора и в бижутата. И без значение как ще се промени модата утре, този подход винаги ще бъде актуален. В крайна сметка тенденциите идват и си отиват, но стилът остава.

Какво представляват минималистичните бижута? Как да разберете, че това е именно минималистично бижу?

Отличителните черти на стила са както следва:

  • Простота на формите. Без сложна геометрия и заврънкулки – базови форми и линии, близки до естествените;
  • Минимално количество детайли;
  • Съответствие с модните тенденции. Минималистичните бижута могат да бъдат големи, малки, асиметрични, многопластови – почти всякакви;
  • Липса или малко количество камъни;
  • Сдържана цветова гама.

Минимализмът в ювелирното изкуство е чудесна база, към която да надграждате. Те са идеално решение за онези, които все още не са сприятелили особено с накитите, но планират да се развиват в тази посока. Те са също перфектни за съвсем млади момичета и за дамите с по-сдържан/делови стил на обличане.

Като цяло е трудно да се определи на кого не биха подхождали бижута в стил „минимализъм”. Носенето на такъв накит е сигурен начин да ви определят като елегантен човек. Минимализмът е особено подходящ за притежателките на класическа красота. Моника Белучи, Шарлийз Терон, Кейт Бекинсейл, Ирина Шейк, Анджелина Джоли – всяка от тези красавици предпочита минимализма в бижутата. Очевидно Толстой е бил прав: красивата жена се нуждае само от „рамка“.