Взаимоотношения

Не се шашкай, а говори

комуникацияИзбягвайте всички думи, които могат да ви осуетят и заложете на такива, които придават повече сила на словото ви. Щом веднъж усетите резултата, никога повече няма да ви се наложи да се извинявате за нещо.

1. Подберете по една дума или фраза, която усещате, че ви идва в повече и се стремете да я елиминирате от речника си.

2. Обръщайте внимание на това кога и в каква компания се усещате несигурни, докато говорите. Може би дрънкате глупости пред продавач-консултанти или с колегите от офиса? Ако имате ясна представа с кой имате среща, ще можете да се подготвите предварително за нещата, които не бива да казвате, а и за тези, които не е зле да споменете.

3. Споделете проблем с приятел. Може да се окаже, че той е преминал през подобно нещо и така ще успеете да го разисквате заедно.

4. Помолете близък човек да ви прави таен знак (като повдигане на едната вежда) всеки път, когато използвате фрази, които противоречат на светогледа ви. Така ще се научите сами да ги отчитате в разговора и постепенно да ги намалявате до пълното им изчезване.

5. Бъдете търпеливи. Промяната на привичките ще отнеме най-малко месец, за това не позволявайте на първоначалния неуспех да ви спре.