Обзавеждане

Новини в дизайна на меките мебели

Дизайнерски кресла от Паола НавонеКазват, че най- удобните дивани и кресла се създавали във Франция по времето на Людовик XV. Френското рококо станало стандарт и ни е оставило музейни чудеса с пищни форми, вълнисти силуети и дърворезба.

ХХI век направил меката мебел по-демократична. Нейните силуети били нагодени към геометричните форми и лаконичните образи на новия индустриален начин на живот. На меките мебели придали вид на “механизми на уюта”. Започнали да се изнасят навън, даже някак си нарочно, металните детайли на конструкцията – хромираното покритие подчертавало родството на мебелите с техниката.

Сега се наблюдава смесването на различни стилове. Причудливите образци на меките мебели, направени “като старинни”, придобиват свойствата на индустриални експерименти в меката мебел от ХХI век. Дизайнерите се опитват да съвместяват несъвместимото: минимализма с изяществото на рококото, откровено техногенните форми с провинциалния уют на отминалите векове.

Ето примери на такива “кръстоски”: широки дивани с ниски облегалки и много дълбоки седалки; кресла с невероятно високи облегалки или с рязко приповдигнати нагоре предни ъгли на подлакътниците; съчетания на удобни извивки на облегалката с проста метална рамка и т. н.

Облегалката и подлакътниците все по-често се сливат в единна конструкция. Понякога даже я отделят от седалката. Модерните модулни дивани може да се трансформират в автономни секции и да се разположат из цялата стая. Сега много фирми се ръководят от не толкова безспорното твърдение, че даже най-елегантното диванче трябва лесно да се разтяга, превръщайки се не само в креват, но и в широка лежанка.

Почти задължително приложение към обичайното кресло става пуфа за крака. Относно тапицерията, то на фона на дизайнерските експерименти с формата, качественият прогрес е минимален.

С бясна популярност днес се ползват екзотичните форми и разцветки на мебелите. Особено внимание в тази връзка заслужава италианката Паола Навоне. Именно на нея принадлежи авторството при създаването на любопитната сплав между етническите мотиви от Азия и европейския конструктивизъм. Резултат на търсенето стават вещи, признати на всички последни изложби на меки мебели и дали тласък за развитието на това направление в дизайна на мебелите.

Широка известност донесли на Паола Навоне диваните, креслата и леглата с каркас, тапицирани с плетка от тънки стъбла ротанг, манилска пяна и особено здравите тропични водорасли. Необичайно съчетание, съгласете се. Но независимо от цялата тази екзотика мебелите на Паола Навоне са доста функционални и се отличават с обмисленост на всяка дреболия.

Един от новите дивани на Навоне влязъл в колекцията на компания «Manufact» и започнал да се тиражира по производствен начин. От другите компании, произвеждащи красива плетена мебел, може да отделим също италианските фирми «Pierantonio Bonacina», «Vittorio Bonacina», «Rattan Wood», «Corrazin», «Roberti Rattan», немецкую «Gunther Lambert», испанские «Expormim», «Cerda», «Line Rattan», «Point».

Разбира се, всяка от изброените фирми се стреми да създаде свой неповторим стил, но общата тенденция е забележима с невъоръжен поглед – опит да се съедини удобството, някаква екзотика (обикновено източна) с възможността да се придаде на мебелите с малки усилия практически всякаква форма. В резултат се получават някакви “трансформери” с променяща се конфигурация, подходящи практически за всеки дизайн на помещението.