Обзавеждане

Леглата с балдахин

легло с балдахинБалдахинът е оригинална и артистична декорация на леглото в спалнята. Той придава величествен кралски вид на цялата стая. Когато спите в такова легло ще се чувствате като благородническа особа.

Като конструкция той представлява плат, който се спуска над леглото, благодарение на това, че е окачен по някакъв начин на стената или таванът.Балдахинът може да бъде изпълнен в различни варианти, като е закачен по различен начин на тавана или на рамката на леглото.

Едно предложение при избора на балдахин е да го закачите на метални пръстени. Те се разполагат над четирите ъгъла на леглото, като се закрепват на тавана. Воалите, които преминават през пръстените трябва да стигат до пода и дори да са малко по дълги, за да падат елегантно. Различната плътност и материя на материала, от който е изработен плата стои по пада по различен начин и създава различна атмосфера в стаята. Металът, от който са изработени халките също допринася за различното излъчване.

Друг начин за оформяне на балдахина е като го поставите така, че да минава през тръба, която се намира над горната част на центъра на леглото, там където стоят обикновено възглавниците. Тази тръба се окача за стената, а не за тавана. Когато плата се разпредели по равно от двете й страни, тези части се прикрепят към самото легло с помощта на куки или по някакъв друг начин. Това е необходимо, за да не бъде прекалено подвижен балдахина и да има елегантна форма. Разбира се, балдахинът трябва да е достатъчно дълъг за да достига до земята и да се влачи по нея.

Най- разпространеният вариант на балдахин и всъщност класическият начин е този, при който около цялото легло са поставени воалите. Само от едната страна леглото се оставя без “завеса”, за да може достигането до него да е лесно. Все пак балдахинът трябва да е украшение, но не за сметка на комфорта. Такъв вид балдахин минава през корнизи, които се окачат или на тавана или са част от конструкцията на самото легло.