Обзавеждане

Паметта и креслата

Паметта и креслатаПри Токуджин Йошиока всичко не е както при хората. Креслата той изпича в пещ и ги отглежда от кристали. Тази година за компания Moroso японецът е измислил кресло, което може и даже трябва да се мачка.То се нарича доста високопарно — Memory, памет. Йошиока е свикнал да борави с философски категории.

За Memory е използван нов материал: специално за това кресло дизайнерът е изобретил странна смес от памук и алуминий, преработен от вторични суровини. Този материал съчетава в себе си здравина и гъвкавост. В разглобен вид креслото изглежда като табуретка, плюс към която върви някаква безформена купчина. Именно тя и трябва да се превърне в чудноват калъф. Към креслото се прилагат инструкция и снимка, илюстриращи всички стадии на смачкването му. След това в него трябва да се седне: то приема формата на седящия. И я съхранява. До следващия посетител.

Формата на креслото може да се променя, а значи автор на дизайна в крайна сметка става този, който седи в креслото. Ето такъв интересен индивидуализиран подход. Дизайнерът казва, че се е вдъхновявал от законите на природата, където всичко тече, всичко се променя, ако вярваме на древногръцкия философ Хераклит.