Красота

По-красиви с напитки?

напиткиНяма хранителен режим, диета или съвет за красота без присъствието на вкусни напитки. Колко от това е истина и колко – мит? Нека да проверим сега:

„Трябва ли да се пие литър и половина течности на ден?”

Да. За да има равновесие в хидросистемата на организма е необходимо да приемаме литър и половина течности на ден към допълнителното количество, прието с храната. При спортуване или извършване на някакъв вид физическо натоварване се приема повече количество течности от гореспоменатото. Например един маратонец губи около литър и половина вода само за час!

„Трявба ли да пием вода, когато сме жадни?”

Не. Необходимо е да се приемат течности преди да усетим, че сме жадни. Ако се достигне до това състояние, то означава, че е настъпила дехидратация. В такъв случай се налага да се пие вода на всеки час само по една чаша.

„Проблем ли е да пием много течности?”

Да. Ако се приема повече от три литра вода на ден, това може да е фатално за организма, тъй като ще го подложите на прекалено разводняване на натрий, а натрия е изключително важен и незаменим елемент за нормалното функциониране на всички органи. Затова не се препоръчва подлагането на хранителен режим или диета, ограничаващи приема на сол.

„Ако пием повече, това ще ни помогне ли да елиминираме токсините?”

И Да…и Не. Дробовете филтрират около 180 литра кръв на ден и уринирането е средно около една стотна от тази течност. Това е постоянен процес, който почти не зависи от пропорцията, която приемаме. Ако се увеличи приема на течностите, урината ще е по-силно разредена, но няма да е с по-висока концентрация на токсини. Приемът на повече течности ускорява в някаква степен елиминирането на токсините от тялото.

„Трябва ли да избираме вода, богата на минерали, за да сме във форма?”

Да, но в някои случаи. Това зависи от състава на водата, която предпочитаме. Водата, съдържаща повече калций и магнезий е подходяща за спортуващите, тъй като подхранва мускулите и компенсира загубата на минерали, които се изхвърлят чрез потенето. Хората, които не консумират достатъчно количество млечни продукти, могат да набавят калций чрез водата. Ако пък не са необходими допълнителни минерали за вашия организъм, то изберете слабо минерализирана вода или изворна.

„От значение ли е водата за красивата кожа?”

Да. Тук играе важна роля молекулата H2O, участваща в хидратацията на кожата. В плюс е приема на вода, съдържаща по-големи количества силиций, защото този елемент помага в борбата с дехидратацията и подобрява здравината на тъканите, тъй като участва в оптимизирането на синтеза на колаген и еластин.

„За предпочитане ли е да се пие топла, а не студена вода?”

Да. Тук става въпрос за рецепторите, които стимулират функционирането на черния дроб. Препоръчва се да се пие чаша топла вода сутрин на гладно, защото по този начин се ускорява кръвообръщението и движението на лимфните течности. Чистата и леко затоплена вода предпазва от умора и повехнал тен на лицето и се асимилира по-лесно от организма. Дори и по време на хранене по-добрият вариант е да се приемат топли течности, понеже това подобрява храносмилането, докато студената вода го забавя.

„Трябва ли да пием по-малко вода, ако задържаме течности?”

Не. Ако се поемат малко течности, организмът ще се опитва да ги складира. Необходимо е единствено да се пие вода по малко, но редовно! Проблемът със задържането на вода може да се реши като се приемат дрениращи съставки и напитки, но за истинска терапия е необходимо да се обърнете към вашия лекар.

„Вярно ли е, че няма никаква разлика между черен, зелен или билков чай?”

Не. Черният чай трябва да се консумира ограничено, например по една чаша сутрин, но не и по време на закуска, а час и половина преди или след нея, защото танините блокират усвояването на желязо. Хубавото на черния чай е, че той съдържа антиоксиданти, които са незаменими в борбата с преждевременното стареене на кожата. Зеленият японски чай пък е единственият, който не окислява организма и е изключително полезен. Билковите чайове и отвари могат да се пият по всяко време, дори и по време на хранене, като заместител на топлата вода.