Взаимоотношения

Правила по етикеция и добри обноски

Правила по етикецияНяма какво да се самозалъгваме: 90 % от представителите на поколението ни сме пълни невежи по отношение на обноските. Може би вината не е в нас. В крайна сметка на повечето ни не се е налагало все още да попадаме в такива ситуации, не сме израснали в такива обстоятелства, а може би е нямало кой да ни научи нито у дома, нито в родното училище.

Повечето не знаем нито какво да кажем, нито кога, нито по какъв начин в дадени ситуации. Но за да не изглеждаме като доведени от излезли от гората или домъкнати от някое поле с картофи, попадайки в една по-екстремна и необичайна среда, трябва да знаем поне няколко основни правила влизайки в елитен ресторант или присъствайки на някое грандиозно събитие например:

Съдържание

За мъже

За стълбите:
Известна е следната закономерност: Когато мъж и жена се качват по стълбите, то мъжът трябва да води, докато ако слизат: то жената е отпред. Може би е така, защото при среща жените често са с поли и не им се иска някой да им наблюдава бельото, но това все пак е само предположение.

За вратата:
Влизайки в заведение или ресторант, мъжът влиза първи. обикновено така се прави, защото хората изпитват непреодолимо любопитство кой влиза някъде и на една дама не би и било приятно цял салон да я изгледа от главата до петите и обратно. на излизане, мъжът прави път на дамата, но и в двата случая той трябва да и отвори и задържи вратата.

За стола:
Жената винаги сяда първа на масата: Мъжът и придърпва стола, тя се настанява и той го прибутва леко към масата докато не усети сигнал от нейна страна, че тя се чувства достатъчно комфортно. При ставане на жената до “Lady’s room” мъжът трябва да я уважи със лекото си приставане, а при връщането и обратно това се повтаря.

За питието и храната:
След съвещание какво ще консумират, мъжът вика с жест сервитьора и поръчва както питието, така и блюдата. важно е да се отбележи, че все пак трябва да внимава с мляскането, омазването и говоренето с пълна уста.

За паленето на цигара:
Ако искате да запалите по цигара с дамата то мъжът трябва да запали първо нейната. Но това важи само ако огънчето е запалка. Ако е под формата на кибрит, то се смята, че при запалването на клечката се отделят вредни вещества, които не бива да бъдат поети от жената, а от кавалера и.

За жени

За смеха:

Не бива една дама да се смее шумно и арогантно в заведение за хранене. Дори и на най-смешния разказ или случка трябва да бъде отреагирано подобаващо: с леко подсмихване, дори ако е пълна устата, по-добре да бъде затворена или прикрита добре с уста или кърпичка. Тропането по масата, шумните аплодисменти за добре разказания виц или сецването от веднъж, при което могат да се получат конфузни ситуации с храната или нещо друго трябва да се избягват както дяволът бяга от тамян.

За “Lady’s room”:
Ако дамата иска да посети тоалетната, то тя никога не го казва гласно. При ставането си от масата се извинява с репликата: “Извинете ме, отивам да си напудря носа”. Това не отговаря на: “Отивам до едно място”, “Ей сега се връщам”. “Ходи ми се до тоалетната”… Просто така е по правило… “Отивам да си напудря носа”.

За стойката:
Прегърбената стойка по време на вечерна разходка, посещение на някоя изложба или седиш на маса в изискан ресторант е недопустима. жената трябва да е винаги изправена, с опънати назад рамене и изваяна шия. Това е етикет за грация.

За алкохола:
Много жалко и неприятно ще бъде гледката на една прекрасна на визия дама, която преплита езика, огъва глезените си от алкохолно опиянение или премрежва поглед от същото такова. С алкохола трябва да се внимава, както казват: “Възможно най-грозната гледка на света е пияната жена”.

За говоренето и храната:
Зачестяват случаите, в които хората говорят докато се хранят. Е, разбива се, че това е нормално…няма да мълчат през цялото време или да се страхуват от поговорката “Ако говориш на масата няма да се ожениш”, но поне диалогът да се провеждаше с празна уста, а не когато се оглеждаш наоколо да виждаш сдъвчената храна в устата на 80 % от посетителите на някое заведение.

Особено неприятно е ако това се случва на жена. Ако и се зададе въпрос докато дама се храни, то тя трябва да направи сигнал с ръка или поглед за момент изчакване на отговора и, и когато преглътне може да се изкаже по въпроса. Един добър трик е храната да се поема на малки хапки, така няма да се чака по половин час да бъде добре сдъвчена и преглътната та дамата да вземе думата.

Има още много правила и установени норми, които трябва неминуемо да се спазват в по-специфични случаи. Това са само основите, но всеки започва от някъде. Ако искате да оставите наистина добро впечатление за себе си в околните, то внимавайте с екстремните ситуации и винаги имайте едно на ум какво правите, как го правите и пред какви хора се случва всичко това.