Здраве

Простудни заболявания

Простудни заболяванияАко нямате воля да подбирате храната си или поглъщате повече, отколкото ви е необходимо, излишното количество ще се натрупа във вътрешността на дебелото черво. Простудните заболявания често се проявяват с болки в синусите и белите дробове, но те в действителност са свързани с неправилното отделяне на непотребни за тялото вещества.

Дебелото черво е един от главните отделителни органи, които прочистват тялото от токсини. В този процес участват още белите дробове, бъбреците и кожата. „Ленивите” черва може да са резултат от употребата на храни, съдържащи консерванти, химически добавки, оцветители и други или на мукообразуващи продукти, като месо, мляко, хляб и тестени изделия. Подобна участ ви очаква и ако сте нервни или разстроени.

Тогава храната загнива и/или ферментира в червата, при което се образуват газове и допълнително количество токсини. Подобно на червата и в дихателните пътища мукозата създава отлична среда за развитието на различни микроорганизми. Ако вашето тяло не може да изхвърля токсините чрез отделителната система, те заедно с мукозата могат да започнат да се отделят през синусите. Изхвърлянето на мукозата по този начин е един вид прочистване на тялото, което се опитва да бъде по-добре. До приключване на този процес е възможно да чувствате тежест в главата и обща отпадналост.

Може да стимулирате процеса на прочистване, като приемате повече течности (вода, плодови сокове, чай, зеленчукови супи), не се претоварвайте и поддържайте топло тялото си. Не се препоръчва приемането на лекарства и консумирането на тежки храни, защото това затруднява процеса.

Потиснатите чувства и неизразената творческа енергия също допринасят за тази тежест в главата, която може да намали вашата физическа устойчивост. Намалената резистентност позволява на вируса на грипа да навлезе в клетките на тялото и да се размножава там, създавайки чувство на отпадналост. Това състояние може да се прояви и в резултат на претоварване в работата, вътрешни конфликти, недоспиване и емоционален стрес.

Болестта ще ви принуди да бъдете там, където ви е мястото- лежащи спокойно в леглото, отдадени на почивката и възстановяването. Лечението на тялото при настинка включва почивката, приемането на много течности и потенето. Накратко това е прочистващ и възстановителен процес, който ще подпомогне отделянето на непотребни вещества от организма и ще ви дари с нови сили. Емоционалното спокойствие, избягването на конфликтни ситуации и физическата почивка също ускоряват прочистването на тялото.

Предпазването и лечението изискват да обърнете повече внимание на вашия живот и да проявите здрав разум при избора на храни, физически и духовни занимания. Важно е да се научите да се отнасяте с любов и загриженост към тялото си.

Умереността е ключът към предпазването от болести и към поддържане на здравето. Балансът между приеманото количество храна и изразходваната енергия при работа и физически упражнения ще повлияе положително върху вашето общо състояние. Помнете, че всичко в прекомерни количества е вредно. Свръхнатоварването при спортуване може да изисква период на продължителна почивка, а бързото хранене води до преяждане. Правете всичко умерено, но редовно. Научете се да почивате оптимално и да изразявате чувствата си, за да поддържате движението на енергийния поток през тялото.