За дома

PVC или алуминиева дограма да изберем

дограмаАлуминиевата дограма има най-висока устойчивост на температурни разширения, пряка слънчева светлина и е изключително здрава. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен от обикновено почистване. От гледна точка на топлоизолационни качества е добра, но отстъпва на PVC дограмата (включително и скъпите профили с прекъснат термомост) и това е основната причина в последните години алуминият сериозно да отстъпи позиции на PVC като материал за външна дограма.

Предимствата на PVC дограмата като изолационни качества и трудно допускане на конденз са значителни. Когато говорим за вътрешни врати обаче, (най-често врати на бани, тоалетни, мазета, складове и др.), както и за врати с плъзгащи механизми, предимствата са на страната на алуминия.

Какви са предимствата и недостатъците на ПВЦ дограмата?

-има много добра термоизолация

-трудно се получава конденз

-не се нуждае от поддръжка

-най-ниска цена в сравнение с алуминиева и дървена дограма

-по-ниска устойчивост на температурни разширения и пряка слънчева светлина от алуминиевата дограма (това важи по-скоро за ниско качествената ПВЦ дограма, тъй като съвременните технологии позволяват постигането на изключително висока устойчивост на ПВЦ профилите от среден и висок клас.

Какви са предимствата и недостатъците на алуминиевата дограма?

-по-слаба термоизолация от ПВЦ дограмата

-по-лесно се получава конденз в сравнение с ПВЦ дограмата

-не се нуждае от поддръжка

-по-висока цена от ПВЦ дограмата

-по-висока устойчивост на температурни разширения и пряка слънчева светлина от ПВЦ дограмата (това важи по-скоро за ниско качествената ПВЦ дограма, тъй като съвременните технологии позволяват постигането на изключително висока устойчивост на ПВЦ профилите от среден и висок клас.