Взаимоотношения

Равнопоставеност между половете

Равнопоставеност между половетеОт едното време си знаем: мъжете ходят на работа, изкарват парички за дома, връщат се, сядат на по салатка, лягат, спят, хъркат, стават за работа и отново, и отново, и отново. Съответно жените стават, правят кафе и обилна закуска на мъжа си, изпращат го за работа, чистят, перат, мият, гладят, бършат прах, готвят, посрещат мъжа, лягат си и всичко се повтаря в следващите не дни, ами години. Да, това беше преди. Сега не е така. Женското съсловие постепенно извоюва правото на равнопоставеност между половете. Но не се ли прецакахме?

Всяка монета си има две страни. Така че няма как да не причислим към това твърдение и борбата за еманципация, както и до какво доведе тя. За това нека разграничим плюсовете от минусите и установим всяка за себе си дали „бабите“ ни не ни прецакаха много здраво:

Плюсове
– Жените и мъжете официално са икономически, политически и най-вече социално равноправни.
– Имаме право на вот, на работа, на културна изява.
– Можем да избираме какви да бъдем в професионален и личен план.
– Имаме правото да сме силни, независими, инициативни, свободолюбиви.

Минуси
– Жените най-често са подложени на сексуален тормоз на работното място.
– Едновременно с отглеждането на деца и поддържането на дома, от нас вече се очаква да бъдем утвърдени в бизнес-сектора и финансово обезпечени.
– Предвид нежността и чувствеността на физиката ни все още се смята, че ние сме слабият пол и ни третират като такива, независимо от постигнатите в живота резултати.
– Половата, възрастовата, образователната дискриминации за жалост още са се настанили в мислите на мъжкия пол. Пример за това са нелепите подмятания за жените-шофьори, обявите за работа, в които се вписва определена възраст за допускане на кандидатки, по-високите балове в сферата на повечето хуманитарни науки във ВУЗ-овете.

Прецакахме ли се? Нужно ли е било на предците ни да се самодоказват, да отстояват правата си, да претендират за равнопоставеност? Разбира се. Течението на феминизмът (тук не бива да вписваме радикалният такъв) поставя основите на една перспективност в женския живот, която не би била мислима в патриархалното време. За това, мили момичета, грабете от живота, бъдете лидери в обществото и защитавайте гордостта да бъдеш жена.