За дома

Размножаване на храсти

Размножаване на храстиЕсенно-зимният период е много благоприятен за подобрения в градината. Това се дължи на факта, че тогава вегетацията е приключила при повечето растения. Затова могат да се пресаждат, да се размножават или да се засаждат нови растения. Това важи най-вече за храстите.

Когато пристъпвате към изграждане на градина или когато я допълвате с нови храсти, е много важно да знаете колко големи могат да станат. Дали когато достигне височината на възрастното растение, съответният вид няма да бъде твърде близо до вашата къща или до други постройки? Дали ще засенчва останалите растения? Дали няма да пречи в алеите в двора? Освен това трябва да сте на ясно от какви географски ширини произхождат избраните от вас растения, как биха се вписали в конкретния ландшафт, как ще бъдат аранжирани и не на последно място – какви условия за развитие изискват.

Храстите трябва да бъдат подбрани в зависимост от стила и от ефекта, който искате да постигнете. Прекрасно решение би било да изградите миниатюрна вечнозелена градина в английски стил (групи дървета, храсти и цветя образуват произволни форми). За да се получи успешно, трябва да осигурите почва с кисела реакция, богата на торф, която да има борови иглици и кори. Трябва да прибавите и достатачно пясък и тренажна пръст. Мястото, което е подходящо за такъв вид градина, трябва да е слънчево и защитено от вятър. Храстовидните растения, с които можете да оформите своя английски двор, са хай-разнообразни: хоризонтална хвойна, ниски храстчета като лавандула, махония, златиста туя, калуна, емпетрум, тис, рододендрон, ерика и др.

Ако имате сенчести места в градината и искате да ги промените и да им вдъхнете живо, можете да подберете храсти, които изискват сянка и по-голяма влажност. Подходящи за такива места са хвойната, тис, декоративните смърчове, калина, дрян, кипариси, кисел трън и др. Можете да ги съчетаете с папрати, които след време ще се слеят с храстите и градината ще заприлича на тропическа гора. Тези растения изискват както сянка и влага, така и почва, богата на торф. Не подхранвайте с оборски тор.

Ако имате намерение да създадете орнаментен кът, то използвайте красиви цъфтящи храсти. Такива са роза или трендафил, такома, азалия, камелия, дойция, люляк и др. Храстите не трябва да пречат на останалите растения.

Прибавянето на плодни храсти също може да се превърне в оригинално решение за озеленяването на вашия градински кът. Такива са офиката, дивата малина, касис, боровинки, лешник, облепиха и др. Ако са ви необходими единични засаждания, по-добре е да се спрете на красиво цъфтящи видове като люляк, форзиция, златен дъжд и др.

Каквато и градина да направите, за да бъде красива през цялата година, е добре растенията в нея да цъфтят последователно – от ранна пролет до късна есен, а защо не и през зимата. Цъфтящите храсти в мразовитото време са истинско бижу в ландшафта. Те ще създадат една приказна картина особено по Коледа и Нова година, където техните семпли екзотични цветове ще се подават от белия сняг. Такива храсти са хамамелисът, дафнето, ериката, лоницерата, зимният жасмин и др.