Бременност

Шийката на матката по време на ранна бременност

Шийката на матката Шийката на матката представлява „отвор” между вагината и матката. Шийката на матката играе изключително голяма роля в зачеването. Много жени са се научили да проследяват позицията на Цервикса ( шийката на матката ), за да определят своята овулация, фертилни дни, начало на следваща менструация или бременност. Цервикса съдържа мукус и се нарича цервикален мукус.

Кака да проверите позицията на цервикса и мукуса, за да определите, дали сте бременна или не?

Как да се тестваме? 

Поставяте средния си пръст във вагината. Ръцете ви трябва да са изключително чисти и да нямате никакви удължители на ноктите си. Направете това упражнение след като вземете душ и преди това да сте направели сутрешния си тоалет, за да се сведе до минимум рискът от инфекция. Повечето жени трудно достигат до маточната си шийка. Намерете позата, в която достигате по – добре до маточната шийка.

Позицията по време на овулация:

По време на овулация, шийката на матка обикновено пада по – ниско и може да я усетите. Прилича на връхчето на носа. Отворчето е по – отворено. Някои от жените са докладвали за ниска позицията на маточната шийка, седмица след менструация. Други твърдят, че я чувстват нежна и мека. След овулация шийката на матката, отново е в ниска позиция, но се втвърдява.

Позицията на маточната шийка по време на бременност:

В началото на бременността маточната шийка се изтегля назад, но тя няма да отиде чак толкова навътре, колкото е била преди бременността. Също ще забележите, че шийката на матка става по – мека и узрява, това се дължи на кръвта която изпълва маточната шийка по време на бременността. Ще усещате също така по уголемена. Извода е,че по време на бременността шийката на матката е мека, а при не бременност се усеща по твърда и стегната.

Трябва да отбележим, че не всеки ще бъде в състояние да опипа шийката на матката,защото тя се намира в края на влагалището. Добре е да си водите дневник в който да записвате позициите по време на менструалния си цикъл.

Трябва да запомним, че шийката на матката се покачва на горе в хода на бременността. Това време на възход ще варира сред жените. Обикновено шийката няма да се покачи значително в начална бременност или няколко дни след зачеването. Това ще се случи в рамките на първия месец на бременността. Обърнете внимание и на вагиналното течение, което прогресира с бременността. Обикновено цервикалната слуз е много по малко, защото входа на маточната шийка е затворен по време на бременността.

Имплантационно зацапване

Имплантационното зацапване може да се появи при някои жени, когато се случи импланцията на оплодената яйцеклетка в матката. Това се случва около 8 – 12 дни от овулацията и често бива сбъркан с менструация. То има кафеникав или розов цвят и не продължава повече от ден, два.