Интересно

Работно облекло за риболов – как да изберем?

Работно облекло за риболов – как да изберемЛюбителите на риболова често се сблъскват с лошо време, издържат на вятър, дъжд, комари, а през зимата на слана. Разбира се, истинските рибари са готови да понесат всякакви неудобства в името на богат улов, но можете да се предпазите от всякакви неприятности. За това се нуждаете от висококачествени риболовни дрехи.

Важно е облеклото на рибаря да отговаря на следните изисквания:

  • защита от вода;
  • осигурена ефективна защита от вятър;
  • поддържане на топлина под дрехите;
  • да не пречи на свободното движение;
  • да абсорбирана пот;
  • да е осигурена пълна микроциркулация на въздуха;
  • да е лек и удобен за носене.

Работното облекло за риболов включва няколко вида облекло:

Облекло за глава. Най-често представлява панама или шапка. Подходящи са и шалове като арафатки и бандани.

Яке. То е незаменим компонент при зимния и есенно-пролетния риболов, полезен е и през лятото при хладно време и по време на дъжд. Трябва да е водоустойчив и дишащ.

Риза. Тениска не е желателна, наличието на дълги ръкави е задължително – в противен случай рискувате да получите слънчево изгаряне и да отмените радостта дори от най-успешния риболов.

Жилетка. Съвременните производители предлагат разнообразие от видове жилетки, те могат да бъдат мрежести за носене през лятото, демисезонни с качулка и изолирани. Отличават с голям брой джобове, които съдържат полезни риболовни дреболии.

Панталони. Ето основните точки:

  1. наличието на брекети;
  2. защитен слой на седалището и коленете;
  3. голям брой джобове, включително на нивото на коляното;

Гумен костюм. В горещо време подобно облекло едва ли ще ви бъде полезно, но през пролетта или есента със сигурност ще свърши добра работа – гумата перфектно предпазва от влага. Всъщност това е единственият начин да останете сухи, когато вали.

Условията, при които се извършва риболов, не могат да се нарекат комфортни. Например, често има обилни валежи. По време на слаб дъжд, дъждобран от полиетилен е напълно достатъчен. Но да седите в него няколко часа ще бъде неудобно. Факт е, че този материал не позволява на въздуха да преминава, така че рибарят бързо започва да се поти. Под въздействието на вътрешна влага дрехите се намокрят и това причинява значителен дискомфорт и дори води до настинки. Неслучайно известни производители най-често използват найлонови и полиестерни тъкани за производството на риболовни костюми.

Източник:  rabotnioblekla.bg