Здраве

Симптоми при появата на хемороиди

Симптоми при появата на хемороидиХемороидите представляват варикозни възли в аналния канал на човека. Биват външни и вътрешни според разположението им спрямо ректума.

Външните хемороиди са разположени отвън и около ануса, усещат се като твърди подутини, бучки, а по-малките и като зрънца. При разкъсване на чувствителната лигавица, която покрива фисурите се появява кървене. Понякога външните хемороиди се пукат и това води до облекчаване на симптомите.

Вътрешните хемороиди са разположени вътре в канала на ректума и при механично дразнение кървят с ясна кръв. След дефекация могат да излезнат навън и ако се заклещят в аналния канал, причиняват силна болка.

Най-застрашени от появата на това неприятно страдание са жителите на големите градове, които водят заседнал начин на живот и работа. Според статистиката, хемороиди се появяват на един на всеки четирима възрастни. Ако прекарвате по-голямата част от деня в офиса и след това, прибирайки се в къщи, лягате да почивате на любимия диван, вие сте изложени на риск да се сдобиете със заболяването. Бременните жени, особено в последните три месеца на бременноста, са склонни към развитие на хемороиди.

Конкретните причини за хемороиди са много – сред тях са не балансирана диета (много мазни, пикантни и горещи храни), прекомерни физически упражнения, които увеличават вътре коремното налягане, употреба на алкохол, затлъстяване, продължителна диария и др.

Симптомите на хемороиди се появяват постепенно. В началните стадии това са силен сърбеж или парене в ануса и болка при дефекация. Тези симптоми може да се появяват периодично в продължение на години без да причиняват особен дискомфорт и да отминават от само себе си благодарение на добра хигиена.

Когато хемороидите преминат в остра фаза, болките при дефекация се усилват, по изпражненията се появява кръв, а бельото често се зацапва с кръв и слуз, има усещане за излизане на фисурите извън ануса.

Препоръчително е при появата на кървене да се обърнете за диагноза към лекар – проктолог. Прегледът се извършва с аноскоп – куха тръба с осветление отпред. Докторът прави оглед на ануса и ректалната област на пациента. Търсят се индикации за заболяването, като подутини и фисури в и около аналния канал. Ако се налага, се извършват и по-подробни изследвания като сигмоидоскопия или колоноскопия.

Известно е, че някои симптоми при възпаление на хемороидите съвпадат с тези на рака на дебелото черво. Навременната консултация със специалист спомага за ранната диагностика и спокойствието на пациента. При случай на кървене поставяне на “диагноза” от неспециалисти и прилагане на самолечение може да утежни състоянието и да доведе до неприятни последици. В някои случаи, когато истинската причина е по-тежко заболяване, ненавременното му разкриване може да причини дори фатален край.