Обзавеждане

Скандинавски дизайн в интериора

скандинавски стил в интериораСкандинавският стил на обзавеждане се характеризира и минималистичния си изтънчен вид и класическа изчистеност. Такъв ефект се постига от семплите цветове като бледо синьо, жълто, зелено и разбира се изчистеният бял цвят.

Дизайнът е напълно изчистен от всякакви декорации. На почит са единствено карето и райето, които не украсяват нищо друго, освен покривката на масата или тапицерията на някоя мебел. С мебелите също не се прекалява. Освен, че те са малко на брой, формата им също трябва да е възможно най-минимилизирана.

В такава семпла обстановка, много лесно може да се постави акцент върху някакъв предмет с много ярък цвят, с много необичайна форма или на много необичайно място. Разбира се, той трябва да е единственото нещо в стаята, толкова силно сигнализиращо за присъствието си. Но решението коя да е тази мебел, отново е обичайна и неексцентрична- ваза, фруктиера, свещник или друга полезна за употреба вещ. Може да се заложи и на малко по-екстравагантния външен вид на кърпите в кухнята или ръкавиците за готвене.

Мебелите и вратите трябва да са максимално изчистени от всякакви орнаменти. Не са подходящи масивни дървени легла или пък тежки дръжки на вратата.

Подовете обикновено са от ламинат, с изчистена и бляскава повърхност. Килими рядко се поставят, а ако има такива те са твърде малки и не покриват целия под.

За да стане уютен скандинавският дом, основна роля играе осветлението. Затова постигането на светла и приятна атмосфера става чрез използване на прозорци с големи размери и множество огледала във всички стаи, които да рефлектират светлината отвън.