Бременност

Спонтанен аборт – някои от възможните причини

Спонтанен абортВсяка бременност е застрашена от спонтанен аборт и за съжаление между 30 – 50% завършват точно така, понякога дори без явна причина. Важно е в ранните седмици да се пазите от натоварвания, да избягвате стресови ситуации, да се храните пълноценно и да направите необходимите изследвания.

Не правете тежки физически упражнения и усилия. Те може да предизвикат контракции на матката и зародишът може да бъде изхвърлен. Отложете всичко, свързано с физически труд, уморяване, натоварване, носене на тежки предмети или багаж – изчакайте да премине третият месец. Добре е да отложите и дългите пътувания, тъй като те са свързани с допълнително натоварване, несигурни условия за хигиена и евентуален дискомфорт.

Ако кървите и имате болки в корема – не се паникьосвайте, важно е да останете спокойни. Причина за кървенето може да се окаже раничка или разширена вена на вулвата, може да имате леко възпаление, което с подходящо лечение бързо ще премине. Възможно е да получите болки на датата, на която предходните месеци е идвала менструацията ви. И все пак, ако ви се случи нещо подобно, веднага се свържете с лекаря си, защото това може да е и началото на спонтанен аборт или ако все още не се вижда на ехограф плоден сак – извънматочна бременност.

Легнете и се отпуснете докато го чакате. Той ще ви прегледа, ще предпише спазмолитици, за да предотврати контракциите, и ще назначи хормонални изследвания. Вероятно ще ви повика за ехография, при първа възможност, която може да обясни причините за кървенето. Помнете, че докато чувствате гърдите си напрегнати и болезнени и ви се гади, бременността се развива нормално. При условие, че зародишът се развива нормално, всичко ще е наред ако вземете предпазни мерки.

Изхвърляне на второ яйце. От края на 3-тата седмица от развитието, зародишът се улавя при ехография. Долавянето на сърдечните пулсации означава, че бременността продължава. Възможно е до развиващото се яйце да има още едно, чиито сърдечни пулсации не могат да бъдат уловени. Това е неразвил се близнак, който е в процес на изхвърляне. След като това се случи, другото яйце ще продължи нормално своето развитие.

Ако при преглед с ехограф вътре в матката се види празна торбичка, в която са останали само няколко частици от яйцето, това означава, че бременността е прекратена. Яйцето ще бъде изхвърлено спонтанно от организма. Ако това не се случи ще бъде необходима лекарска намеса.

Възможно е да се появят маточни контракции и следователно кървене, ако плацентата е разположена по-ниско, в близост до вътрешното отверстие на шийката. В такива случаи се налага пациентките да лежат постоянно.

Кръвотеченията по време на бременност винаги са съмнителни и предизвикват притеснения. Ако започнете да кървите, незабавно потърсете лекарска помощ.