Здраве

Спорт и алкохол

Спорт и алкохолАлкохолът е сред най – опасните зависимости наред с тютюнопушенето, наркотиците и хазарта.Неумерената му консумация засяга както физическите така и психичните процеси протичащи в нашето тяло. Последиците от прекомерната му употреба могат да се изразят в забавяне на говора, нетрезва преценка, загуба на равовесие и забавени реакции.Първоначално алкохолът предизвиква прилив на енергия и подобрява настроението, но в следващия момент може да доведе до раздразнителност и агресивност.Редовната употреба на етилов алкохол води до пристарстяване.

От направено проучване в Ирланадия на хора, употребяващи редовно алкохол на възраст между 15 и 25 години 70 % от интервюираните признават, че употребата му е свързана с нуждата да се социализират.50% от тях заявяват, че харесват вкуса на алкохола, а 12% го консумират за да се почувстват по – спокойни.Едва 6 % от хората заявяват, че употребяват алкохол само заради факта, че и другите го правят. Злоупотребата с алкохол се отразява пагубно на някои органи на нашето тяло: Мозък При употребата на значителни количества спиртни напитки безвъзвратно умират хиляди мозъчни клетки.

Сърце

Попадайки в кръвта, алкохолът разрушава клетките на сърдечните мускули, които все по – трудно започват да изтласкват кръв до тъканите и органите на тялото.В резултат на това сърцето се покрива с мастна тъкан.Установено е също, че големинатата на сърцето при хора злоупотребяващи с алкохол е по – голямо, от това на другите хора.Друг негативен ефект е, че рискът от инфаркт се увеличава.

Черен дроб

Алкохолът убива чернодробните клетки.В резултат на това черния дроб се покрива със съединителна и мастна тъкан. Това е причина за заболявания като хипотония, чернодробна цироца и рак.

Стомах

Прекомерната употреба на алкохол разрушава защития слой на стомаха и нарушават стомашно – чревната флора.това е причина за появявата язви, гастрит и туморни образувания.

Как се отразява алкохолът на спортните постижения? Спортистите обикновено избягват употребата на спиртни напитки преди състезания и тренировки, защото намаляват спортните им постижения.За постигане на добри резултати от изключителна важност са добрата подготовка, концентрацията и бързите реакции.Както споменахме по – горе алкохолът се отразява на всички изброени до тук неща.Спортове, които изискват бърз ум, логическо мислене и добра координация се повлияват негативно от употребата на алкохол.

Приемът на алкохол преди или по време на състезание не се толерира не само заради намаляването на спортните постижения, но и от съображения за сигурност. Съществуват редица спортове като например водните, които са опасни и могат да причинят смърт на състезателя, ако той не се намира в кондиция.

Алкохолът в кръвта намалява притокът на кислород, а при физическо натоварване това е от изключително значение.Това води след себи си следните негативни последици:

  • Обезводняване
  • Загуба на телесна топлина
  • Липса на издръжливост
  • Забавени реакции
  • Лоша координация
  • Мускулни крампи

Наред с отрицателния характер от употребата на алкохол сред спортуващите хора, учените твърдят, че има макар и малки ползи. Умерената консумация на алкохол може да повлияе добре върху притеснението, тревожността и самочувствието.Може да се каже също така, че той намалява до някаква степен чувствителността към болката и се отразява благоприятно при мускулните тремори. Препоръчително е алкохолът да се приема в минимални количества или след тренировката или състезанието или 2-3 дни преди самото участие.