Туризъм

Театърът музей на Салвадор Дали в испанския град Фигерас

Театърът музей на Салвадор Дали в испанския град ФигерасИма такива сгради и места по света, които предизвикват или скептична усмивка, или пълно недоверие, когато някой разказва за тях или показва снимки, правени там. Толкова невероятни гледки има по света, че даже човек да ги е видял лично, се съмнява в истинността на това, което е пред очите му, или си мисли, че собственото му въображение му играе лоши шеги.

Трябва му време, за да осъзнае, че всичко около него е реално, а не игра на развинтената му фантазия. Ако трябва да се направи един списък с най-невероятните творения на архитектурния гений в света, безспорно под номер едно в него ще бъде театърът музей на Салвадор Дали в испанския град Фигерас.

Това е родното място на световноизвестния сюрреалист и когато през 1960 година кметът на Фигерас моли прославения каталунец да дари на града, в който се е родил и е израсъл, някоя от изключителните си творби, Дали създава на мястото на разрушения през Гражданската война стар градски театър, в който навремето е изложил първата си картина, така наречения театър музей.

На това място днес е експонирана изключително богата колекция от творбите на ненадминатия сюрреалист, в чиято основа е залегнала личната сбирка на талантливия испанец. Покрай картините на Дали в музея са изложени и много скулптури, поразяващи въображението триизмерни колажи, а стаята лице на Мей Уест наистина поразява с изключителните творчески инвенции на художника.

Няма спор, че театърът е възможно най-великото творение на емблемата на сюрреализма. Така че, ако сте от туристите, които обичат да попадат на необичайни и невероятни места, Фигерас е вашият избор. Там ще попаднете в необятния и неповторим свят на една велика творческа вселена.