Витамини и минерали

Витамин Е удължава живота на клетките

Витамин ЕНаучно е доказано, че витамин Е има като превантивно, така и лечебно действие при сърдечни заболявания и смущения в циркулацията. Витамин Е е витаминът, който спомага за заличаване на белезите след злополука или хирургическа намеса. Ако се приема редовно, с течение на времето може да накара дори стари белези да изчезнат напълно. Помага и за лечението на пострадали от изгаряния. Витамин Е подпомага удължаването живота на клетките, предотвратява съсирването на кръвта, ускорява зарастването на рани и подобрява качеството на кожата.

Локалното му приложение помага за всякакви кожни състояния – от много суха до много мазна кожа, екзема, псориазис, акне, слънчеви изгаряния, следи от стрии и други.

Витамин Е, приеман като добавка е полезен за:

  • Белези;
  • Склонност към контузии;
  • Слабо оросяване;
  • Стрес;
  • Суха кожа;
  • Хормонални нарушения;
  • Сърдечни заболявания;
  • Високо кръвно налягане.

Най-добрият начин за използване на чист витамин Е е като се пробие капсула със стерилна игла и съдържанието се втрие в желаният участък за третиране с чисти пръсти. Много от маслата за козметични цели описват в съдържанието си наличието на витамин Е, като например олиото от пшенични кълнове, но тези препарати имат много кратък живот и веднъж отворени те трябва да се използват максимално бързо.

Витамин Е участва в дейността на жлезите с вътрешна секреция и най-вече на половите жлези. Регулира разпределението на мастно–водната обмяна в организма, както влияе и на обмяната на веществата. Осигурява адекватното функциониране на нервната и мускулна системи. Липсата на витамин Е може да доведе до безплодие и спонтанни аборти.

Витамин Е запазва добре витамин А в организма и за това когато има недостиг на единият, се наблюдава недостиг и на другият. В големи количества този витамин се намира в житните зародиши, морковите, бадемите, ореха, зеления грах, листните зеленчуци, пълнозърнести култури (кафяв ориз), плодове, аспержи, всички видове семена, студено извлечените масла и други.

Човешкият организъм се нуждае средно от 10 до 25 мг витамин Е. избягвайте големи количества, тъй като те са абсолютно ненужни и могат да бъдат дори опасни. Дневната доза не бива да превишава 400 единици.