Витамини и минерали

Всичко за фолиевата киселина

фолиева киселинаПриемът на твърде малки количества фолиева киселина по време на бременност обикновено се свързва с родилни проблеми и ефекти, засягащи мозъка и гръбначната течност на плода, които са известни като дефекти на невралната тръба.

Връзката между приема на фолиевата киселина и дефектите на невралната тръба е толкова силна, че в някои страни правителствата изискват да бъде добавяна фолиева киселина от производителите на хляб и други зърнени продукти.

Фолиевата киселина е стабилизираната форма на фолия, който се използва за обогатяването на храни и суплетентация. От 1998-ма година, когато зърнените продукти за първи път са били обогатявани, случаите на дефект на невралната тръба в Европа и САЩ са намалели с 25%, а в Канада с 50%.

В тялото фолиевата киселина съдейства за синтеза на ДНК и метаболизирането на някои аминокиселини. Тъй като клетките трябва да синтезират ДНК, за да се делят, киселината е важна за достатъчно бързото делене на клетката. Фолиевият дефицит предизвиква форма на анемия наречена макроцистит или мегалобластична анемия, която се характеризира с формирането на големи червени кръвни клетки.

Това се случва поради невъзможността кръвните клетки да се развиват, защото не могат да дублират ДНК-то си, поради което стават твърде големи, като същевременно не могат да се делят. В допълнение на анемията, фолиевият дефицит забавя физическото развитие, предизвиква деформации в развитието и функционирането на нервите, диария и възпаление на езика.

Недостатъчният прием на фолиева киселина се асоциира и с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак. Връзката между ниският прием и проблемите със сърцето е аминокиселината хомоцистин. Когато приемът на фолиевата киселина е недостатъчен, хомоцистинът може да запуши кръвоносните съдове и да наруши работата на сърцето. Фолиевият дефицит се свързва най-често с рак на дебелото черво, но също така и и уретрата, шията, стомаха, белия дроб и хранопровода. Рискът се повишава значително, когато недостатъчният прием се съчетава с прекомерна консумация на алкохол.

Богат източник на фолиева киселина са специално обогатените продукти, но също така и натурални източници като портокали, аспержи, царевица, броколи, дроб, бобови растения и някои ядки.

Твърде големият прием на фолиева киселина обикновено не е проблеми, но е възможно да възникне проблем със скриването на дефицит на витамин Б12.