Красота

Домакинските препарати – врагове на ноктите

домакински препаратиНапоследък чувам много жени да се оплакват от чупещи се нацепени, преди да са достигнали желаната дължина нокти. Искам да кажа на тях и на всички вас да не се отчайвате, тъй като съм ви приготвила няколко трика как да ги направите отново по-дълги, по-лъскави и по-здрави.

Състоянието на ноктите, както и на косата, са огледалото към здравето ни. Освен че ноктите са частта от тялото, която най-трудно се подхранва, те страдат и от други дейности, които извършваме в ежедневието си – гореща вода, перилни и друг вид препарати, парно отопление, климатици, студени ветрове, работа с компютър и направа на изкуствен маникюр.

Поставянето на ръцете в сапунена пяна или във вода с други перилни препарати може не само да съсипе нокътната ви плочка, но със сигурност ще доведе до кожно раздразнения, обриви, възпаления, дори тези препарати да са във ниско съдържание. Тук не става въпрос за тези от вас, които са алергични към агресивните почистващи и перилни продукти, а става въпрос за всички нас.

Доказано е, че дори с мек разтвор от перилен препарат може човек да се сдобия със зачервяване и сърбеж. Изследването, което е направено върху 400 домакини е разделило доброволките на две групи. 50% от тях е трябвало да използват перилни и почистващи препарати минимум 3 пъти дневно в период от три седмици, с условието да потапят ръце в разтвор с перилен препарат около 15 минути.

Другата група носили найлонови ръкавици и използвали само топла чешмяна вода в рамките на същия период от време. Резултатът бил разтърсващ. Първата група жени получили сериозни увреждания на кожата и ноктите, алергични реакции, подувания, зачервяване, отоци, нацепвания и счупени, меки и нацепени нокти. За това ви препоръчвам да носите гумени ръкавици по време дори на пране и след това задължително да полагате защитен омазняващ крем.