Витамини и минерали

Всичко, което трябва да знаете за Витамин C

Витамин CНаучните изследвания показват, че допълнителният прием на витамин С не може да ни предпази нито от грип, нито от простуда, но може да редуцира продължителността на заболяването.

Допълнителният прием на този витамин не може да ни навреди сериозно, тъй като е слаботоксичен дори във високи дози. Все пак дози над 1 грам могат да причинят диария, гадене и други стомашни проблеми. Дъвкането на таблетките може да доведе до ерозия на зъбния емайл, поради неговата киселинна природа.

Витамин C и колагенът

Витамин Ц, също така познат като аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин, който е необходим за синтезирането и поддържането на колаген. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и преобладаващият в съединителната тъкан. Без достатъчно витамин С, колагенът не може да се синтезира и поддържа в оптимални количества, на което се дължат симптомите на скорбута, които включват бавно заздравяване на раните, отслабване на кръвоносните съдове, костни фрактури, кървящи венци и загуба на зъби.

Други свойства

Витамин С също така е необходим за синтезирането на невротрансмитери и хормони, жлъчни киселини и карнитин (субстанция, която играе важна роля в разбиването на мастните киселини). Витамин С е потентен антиоксидант, поради което е важен фактор при защитата от реакциите на кислородните молекули и свободните радикали. Тези молекули могат да повредят ДНК-то, протеините, въглехидратите и ненаситените мазнини, като отнемат от техните електрони.

Антиоксидантите неутрализират действието на кислородните молекули преди да нанесат вреди на тялото ни. Някои антиоксиданти се произвеждат в тялото, а други, включително и витамин С, витамин Е, както и минералът селениум, могат да се набавят само чрез храната. Също така антиоксидантните характеристики на витамин С позволяват да се активират антиоксидантните способности на витамин Е, като същевременно подобряват абсорбацията на желязото, като го запазват във форма, която по-лесно се абсорбира от организма.

Източници на витамин C

Най-популярният източник на витамин С са цитросовите плодове като портокали, лимони и лайм. Други добри източници са ягодите, доматите, чушките, картофите, зеленолистните зеленчуци, пъпешите, брюкселско зеле, броколи, карфиол и др.

В миналото дефицитът на витамин C се е свързвал главно със скорбута и неговият ефект върху войници, мореплаватели и членове на изследователски експедиции. Причината дефицитът да е такъв проблем е, че витаминът се намира най-вече в пресните плодове и зеленчуци – храни, които са се съхранявали най-трудно, особено що се отнася до дълги пътувания.

През 17-ти век сър Ричард Хоукинс прави наблюдението, че скорбутът може да бъде лекуван чрез консумацията на цитрусови плодове. За нещастие това негово откритие започва да се прилага широко чак след 150 години, когато става задължително да се включва сок от лимон или лайм в дневните дажби на британските войници.Днес в развитите страни скорбутът се среща много рядко, а витамин С е най-често употребяваната хранителна добавка. Близо една трета от европейците го приемат с надеждата, че ще ги предпази от грип и простуда или ще намали симптомите им.