Технологии

За какво служи смарт часовникът

смарт часовнициСмарт часовниците са миниатюрни електронни устройства, на външен вид много приличащи на обичайните аналози, но с много допълнителни, сходни със смартфона, функции. Кои са те и за кого са предназначени? Кои са най-търсените и защо?

За кого са подходящи смарт часовниците

Основно са предпочитани от младите и физически активни хора. Както знаем, те по-бързо привикват към съвременните технологии в сравнение с по-възрастните им родители. Възрастовата група на потребителите на тези умни устройства основно е от 7 до 25+ години.

Те притежават сензорен, чувствителен на допир, дисплей и сходната със смартфона и компютрите хардуерна вътрешна конфигурация – процесор, графичен ускорител, вградена постоянна и оперативна временна памет и т.н. Всичко това е събрано в аналогичен на базовите модели корпус, който се фиксира за китката на ръката посредством подходяща верижка.

Какви функции имат

Смарт часовниците притежават голяма функционалност, която може да се надгражда и персонализира спрямо нуждите на всеки потребител. Това се постига чрез инсталирането на външни допълнителни приложения, свободно изтегляни от специален онлайн магазин.

Дори и да не инсталирате странични приложения, в повечето случаи, смарт часовниците са оборудвани с различни вградени програми за здравословен начин на живот. Чрез различните си вградени сензори в комбинация с подходящия софтуер, тези джаджи могат да следят и анализират различни здравни показатели – сърдечна дейност, направени крачки, изминато разстояние. Те могат да разпознават дали ходите или бягате, дали спите или не и много други неща.

Смарт часовниците, също на база събраната информация, могат да Ви изпращат персонализирани препоръки за воденето на по-здравословен начин на живот. Днес тези устройства имат много почитатели и техните мнения са, че с подобна джаджа на ръката животът им е една идея по-здравословен и по-щастлив. В същото време, те ще Ви осигурят и функции от рода на:

  • сърфиране в интернет;
  • комуникация в различните чатове и месинджъри;
  • преглеждане на профилите си в социалните мрежи;
  • заснемането на клипове и снимки чрез вградената камера;
  • приемане на обаждания, писане и изпращане на SMS съобщения чрез сим карта и т.н.

Предлагат се дори и детски смарт часовници, отличаващи се със специфични функции, като възможност за локализиране на детето по всяко време. Достъпни са и водоустойчиви модели, издържащи под вода на определена дълбочина за определено време, в зависимост от степента на IP защитата.

Какво се търси най-много

Най-много, този тип смарт-часовници се търсят от спортуващите хора и любителите на високите технологии. Освен гореописаните възможности и особености, те са предпочитани още поради възможността за индивидуална персонализация на циферблата и защото са много евтини днес.