Технологии

Защо не можем да ползваме смартфона си с ръкавици

Защо не можем да ползваме смартфона си с ръкавициВ студените зимни дни със сигурност сте забелязали нов проблем с вашия смартфон. Ако е от по-новите модели, изобщо не може да го ползвате, докато носите ръкавици.

Причината за това е използваната от сензорните екрани капацитивна технология. За да работи, тя се нуждае от проводник на електричество, който да променя полето и по този начин се засичат движенията по екрана. Човешката кожа е проводник и затова работи без проблем.

Текстилните ръкавици обаче играят ролята на изолатор. Те не могат да осъществят необходимата електрическа връзка между пръста и екрана и той не засича, че има допир. Затова се налага да сваляте ръкавицата си всеки път, когато искате да работите с телефона.

Алтернативен вариант е да си купите сребърен конец, който да зашиете в пръстите на палеца и показалеца на ръкавицата. Конецът е мек и няма да надраска дисплея, но ще играе ролята на проводник между кожата на пръста ви и стъклото. По едно малко хиксче в средата на пръста ще свърши перфектна работа.