Бизнес

Защитете онлайн бизнеса си, за да запазите репутацията му

хакерНа всеки собственик на бизнес му е известно, че репутацията има изключително голямо значение за успеха му. Важни са нещата, които ви правят по-различни и по-добри от конкуренцията, дори и най-малките детайли. Повечето предприемачи са усвоили начините да поддържат репутацията на бизнеса си офлайн, но не много от тях знаят как да го представят по най-добрия начин в мрежата. Онлайн нещата стоят по съвсем друг начин и е много вероятно в началото да трябва да четете много по тази тема, или просто да потърсите услугите на специалисти в областта.

Новото смъртоносно бизнес оръжие

Напоследък уеб сайтовете се превърнаха в едно от смъртоносните оръжия на бизнеса и затова там войната е жестока. Това предполага и много подли ходове от различни хакери и недобронамерени потребители, които се опитват по всякакъв начин да елиминират конкуренцията. Все по-често се чува за хакване на сайтове, крадене на съдържание или пълнене на сайтове с лоши линкове.

Хакерският обсег на атака

Голяма част от хакерите атакуват сайтове на големи компании с много потребители, за да може да нанесат по-големи и по-сериозни щети или просто искат да извлекат ценна информация. В последните няколко години обаче се забелязва тенденция на увеличаване на обсега на хакерите, атакувайки и по-малки сайтове на далеч по-скромни фирми. Според статистиката, тези хакерски атаки унищожават репутацията на 6600 онлайн бизнеса дневно в целия свят.

Уповавайки се на статистиката отново, хакерите най-често използват метода със злонамерения софтуер. Тази „стратегия“ е доста ефективна, защото този софтуер заразява потребителите на сайта ви и шансът те да не го посетят отново е наистина голям. Лошата новина е, че 25% от всички сайтове с доходи в интернет биват подлагани на хакерски атаки в някакъв период съществуването си.

Щетите от хакерската война

Впоследствие на заразяването на сайта ви, освен че заразените потребители ще се отдръпнат, има и още едно, смея да кажа, по-лошо последствие. В стремежа си търсещите машини да предоставят най-добри и най-сигурни услуги на потребителите си, те слагат заразените сайтове в черни списъци. Ако сайтът ви попадне в такъв списък, всеки потребител, който се опита да влезне в него ще вижда съобщение, което гласи, че сайтът е заразен и опасен. Тъй като излизането от черен списък е почти невъзможно, направете всичко възможно да предпазите сайта си от попадане там.

Предотвратяване на войната

За да предотвратите заразяване на сайта си е задължително да използвате антивирусна програма на компютъра, от който администрирате сайта си и да използвате сигурни и доказали се във времето хостинг компании. Особено важни са хостинг компаниите – не се опитвайте да пестите, защото впоследствие това може да ви струва скъпо. И все пак не забравяйте, че никой не е имунизиран към подобни проблеми, защото начините за атака на сайтовете постоянно се променят и подобряват.

Проверявайте всеки файл, който качвате на сайта си и сканирайте сайта си като цяло, за да избегнете подобни проблеми. Давам тези съвети, защото другите проверки се правят от професионални програмисти. И не на последно място, дано сайтът ви бъде от тези 75%, които никога не биват атакувани от хакери.