Технологии

Какво да правим, ако загубим лаптопа си

Какво да правим, ако загубим лаптопа сиЕдва ли всеки ден си мислите за това, но кражбите на лаптопи се случват по-често отколкото можете да си представите. На всеки 12 секунди, според някои източници. Затова не е никак излишно да имате план какво точно да направите, ако подобно нещастие се случи и на вас.

1. Сменете паролите. Това е от жизненоважно значение. Още преди да се обадите на близките си, за да им се оплачете, веднага посетете всички важни онлайн дестинации – банкови акаунти, електронни пощи, социални мрежи, и променете всичките си пароли.

Приоритизирайте по важност акаунтите, които трябва да спасите. Извадете бял лист и започнете да пишете. На първо място сложете акаунта за мрежата на офиса (ако имате такава). Ако имате ИТ отдел, уведомете го своевременно.

След това започнете по ред: имейл, кредитни карти и банкови сметки, лични и служебни уеб страници. Проблемът е, че достъпът до всички онлайн дестинации, които често посещавате, може да се пази в кеша на браузъра ви и по този начин зложелателите да влязат във вашите акаунти.

За в бъдеще помислете да обедините важните си пароли в приложение за „складиране”. KeePass е добър и безплатен вариант и предлага криптирана връзка. Друг вариант е TrueCrypt, което също е безплатно. Работи под Windows, Linux и Mac компютри.

Дори и да работите в голяма международна компания имайте предвид, че според проучване от края на миналата година, 2/3 от тях не прилагат дори елементарни усилия, за да осигурят сигурност на служебните лаптопи.

2. Проверете секцията за загубени вещи. Ако се намирате на място, където има подобна служба – като летище например – опитайте късмета си. Оказва се, че едва 1/3 от лаптопите, попадналите в секцията за загубени вещи на летищата, са потърсени от собствениците им. Ако все пак нямате късмет и се окаже, че преносимият ви компютър е наистина откраднат, поискайте протокол от полицията, защото ще ви е необходим за пред застрахователите (ако имате застраховка).

Следващото нещо, което трябва да направите, е да се разровите из онлайн магазините, където се продават вещи втора употреба. За целта издирете серийния номер на лаптопа си (погледнете на фактурата или гаранционната карта) и търсете по него. Започнете с местни магазини и с после с международни като Ebay.

3. Уведомете бизнес партньорите си – клиенти, контрагенти, колеги. Ако на лаптопа ви има информация, която засяга по какъвто и да е начин някои от тези хора, уведомете ги възможно най-бързо, за да предприемат необходимите мерки – смяна на пароли, блокиране на достъп и т.н.

4. Използвайте софтуер за проследяване на устройства. Повечето подобни услуги са платени. Обикновено струват около 10 долара на месец за един компютър, но определено си заслужава при положение, че често информацията, съхранявана в него, се измерва в десетки хиляди долари. Има услуги, които предлагат проследяване на преносими компютри.

5. Инвестирайте в услуга за онлайн бекъп. Онлайн услугите за бекъп са не само най-лесният начин за автоматично съхраняване на информацията, която се намира на вашия лаптоп на отдалечени сървъри, но те предлагат и сигурност от гледна точка на това, че информацията се складира в „облака”. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате даден софтуер, който след това следи за обновяване на файловете и своевременно запазва новите версии на отдалечените сървъри на компанията, която предлага услугата.

Има много такива услуги. Ако решите да ги използвайте, първо прочетете внимателно условията за достъп до вашата информация, защото някой таксуват на трафик, и ако решите да изтеглите всичката си информация наведнъж, процесът може да се окаже скъп и бавен (ако нямате достатъчно добра интернет връзка).