Здраве

Защо са нужни отговорност и дисциплина, за да тръгнеш по пътя на алтернативната холистична медицина?

холистична медицинаКонвенционалните методи на лечение са се оказали неефективни при множество болестни състояния. Това кара хората да се насочат към алтернативната холистична медицина, чиито методи са странни, нелогични, но все пак даващи отличен резултат. Да тръгнеш по пътя на един напълно различен от познатия процес на лекуване не е толкова лесно обаче.

За да се приложат успешно холистичните принципи са нужни извънредно много отговорност и дисциплина от страна на болния, защото тук рецептата: „Болен съм – лекувай ме” не работи. Болният е длъжен да осъзнае, че болестта, нараняването и травмата крият възможност за пробуждане. Те се дават на онези, които са склонни да приемат страданието като портал към трансформацията.

Психологическа травма стои в основата на всяко заболяване

Една от причините хората да вярват на науката, разглеждаща човека като едно цяло от разум, тяло и душа, т. нар холистична медицина, е разбирането, че зад всяко заболяване стои психологическа травма. Конвенционалните методи на медицината, приета за официална в западния свят не се занимават с болките на душата, освен ако не се касае за душевно/психическо разстройство, а трябва.

Някои хора са преживели големи травми – тези, които специалистите наричат нежелани детски преживявания. Но 100% от нас са преживели това, което може да изглежда като по-малки травми, травми в развитието, които пречат на нашата здрава индивидуалност, способност за интимност и естествено пълно изразяване на автентичната ни същност.

Подобна травма, която будисткият психиатър д-р Марк Епщайн, нарича „травмата на ежедневието“, засяга всеки един от нас и влияе върху здравето ни. Стандартната психо терапия не е достатъчна, за да се излекуват тези рани. Изцелението изисква не просто да говорим за травматичните събития в нашия живот. То изисква изчистване на раните от нашата енергийна система (био-поле), за да може жизнената сила да тече свободно.

Този естествен поток на жизнената сила понякога може да излекува дори болести като рак и да предотврати бъдещи заболявания или увреждане. Холистичната медицина е различна с това, че търси причинителя на физическото заболяване вътре в човешката душа. Първата стъпка, която се предприема във всеки специализиран холистичен център е да се потърсят травмите, превърнали един здрав човек в пациент.

Здравословното хранене, упражненията, здравият сън и функционалният медицински подход към здравето са основни градивни елементи на цялостното благосъстояние на индивида, но те не са достатъчни за оптимални здравословни резултати.

Може да се храните с най-чистата и здравословна храна на света, да тренирате всеки ден, да спите девет часа на нощ, да приемате 100 добавки и да се ползвате от най-доброто конвенционално медицинско лечение или функционално / интегративно лекарство в света, но ако в системата ви има нелекувана травма, едва ли ще бъдете излекувани трайно от хронично или животозастрашаващо заболяване.

Да приемеш методите на цялостната холистична медицина не е лесно, защото тук болният не е пасивен наблюдател на случващото се. Той ще бъде принуден да изтърпи силна болка, преживявайки отново травмите от миналото, противно на това, което е очаквал, само че тук болката е душевна, а не физическа.

Тази болка е истинското лекарство, което не всеки е готов да приеме. За да се излекуваш е нужно да навлезеш в най-дълбоките кътчета на своята душа, но за целта са нужни отговорност за собственото здраве и желязна дисциплина.