Взаимоотношения

Защо жените мразят други жени

женомразкиЗабелязали сме, че в днешно време думата „мразя” не се използва чак толкова често. Социалните мрежи са превърнали живота ни в един конкурс за „лайкове”. Честичко надничаме в чуждите профили, проверявайки прическата, стила, грима или пътешествията на някоя друга. Нека бъдем честни и с ръка на сърце да си признаем, че поне малко мразим някои жени, без те да имат абсолютно никаква вина за това.

Поля е красива млада жена, винаги добре облечена, стилна, в крак с модата, има над 1200 последователи във Фейсбук и всяка година прави по минимум 10 почивки в различни части на света. „Преглеждам профила на Поля всеки ден.”, казва 24-годишната Стела. „Всеки път, когато отида на фризьор и маникюр, първо преглеждам профила й, за да видя каква е новата й прическа.”

Стела твърди, че изключително рядко е натискала бутона „Like” на своята приятелка Поля. „Ако имаше паралелна вселена, щях да бъда приятелка с Поля, да й пращам сърчица и други подобни, но сега в момента не ми остава нищо друго освен да я мразя, тъй като ходи с мое старо гадже от гимназията.”, продължава Стела. „Всеки ден я гледам, за да разбера с какво не съм по-добра от нея!”

Стела чете всичките й постове и някои от тях дори помни наизуст. Честичко се кикоти на снимките от тоалетната в ресторанта, но въпреки това й подражава със същото. Тайничко си купува горе-долу същата блуза и почти всеки месец се опитва да докара нейния цвят на косата.

Попитахме Стела, има ли други момичета, които не понася така, както не понася Поля. Тя ни отговори на следващия ден и списъкът никак не беше малък… „Аз съм просто отвратителна”, каза Стела.

Хейтърският списък на 24-годишната Стела:

– Мария – сложи си нов бюст

– Румяна – ходи на фитнес и винаги е размер XS/00

– Петя – приятелят й я води на почивки всеки уикенд

– Краси – подменя гардероба си всеки сезон

– Риана – има дупето, което приятеля ми иска да имам и аз

– Валя – върви й в работата и беше най-красивото момиче в училище (според хората)

Докато е пишела хейтърския си списък, е установила, че няма защо да мрази тези девойки и че причината за това е изцяло в нея, а не в тях.

Често хората „мразим” дори някой, който не познаваме. Минава с лъскава кола покрай нас или просто е облечен с палтото, в което ние се влюбихме, а не можахме да си позволим, среща се с момчето от гимназията, в което ние сме били влюбени, има по-голям апартамент или наскоро е родила.

Зад „омразата”, която изразяваме често стои причина – травма в миналото, която наричаме ниска самооценка. Тя най-вероятно е била нанесена от семейството или кръгът от приятели, които сме създали през детските години. Родителите правят грешката да сравняват децата си с други и да им натякват колко по-успешни, умни и упорити са другите. Някои са се сблъсквали пък с насмешките от страна на техни съученици и връстници.

Всичко това ни е давало основание да смятаме, че одобрението от родителите и нашите връстници трябва да се изработи. Всяка от нас има по една Поля. Дали тя ще е от детството или настоящето, винаги има по една, с която да се сравняваме. Някои от нас и до ден днешен не могат да си простят, че двойкаджии в училище са станали отличници в любовта и живота. Всеки може да се сравнява с всеки, но това, че един кара по-хубава кола, не означава, че има по-добър живот. Животът не винаги е справедлив за тези, които са отличници в него.

Конкуренцията ни е зародена още в детските години. Конкурирали сме се на спортната площадка, в класната стая, на партито с приятели… Конкуренцията, която събуждат преподавателите, родителите и средата. Първенецът в училище можем да го мразим, защото това автоматично ни прави втори. Определението „най-красива”, веднагически ни поставя на второ и надолу място. Такава нарцистична конкуренция се поражда и в по-големите деца в семейството. На тях им се налага да отвоюват от по-малките повече родителска обич. Първородните и средните деца са в постоянна „борба”, за да не се чувстват чак толкова пренебрегнати. Това често се случва да им се отразява и във всички сфери на живота, като отключва ревност.

Случва се и момиче да мрази момиче, което не познава, само защото то получава любов от някое момче или мъж. Това със сигурност не отминава с възрастта. Този проблем се развива в съзряването на момичето, което се конкурира с майка си за вниманието на баща си. Много често тези момичета търсят „утеха” в по-зрели мъже след време.

Много от нашите анкетирани споделиха, че се дразнят от други жени без дори да ги познават. Дразнят се от по-слабата им фигура, затова, че раждат близнаци без да са правили инвитро. Затова, че някой мъж ги държи за ръката, докато се разхождат по улицата, заради милото държание на техния избраник.

Тази омраза е свързана с тъмната лична страна… Нещата, които не си позволяваме, което не приемаме в самите себе си, нещата които тайничко желаем и към които често се стремим без успех. В такива моменти ти се струва, че целия свят е срещу теб или че всичко е с краката нагоре. Съветът на психолозите е, че трябва да се обърнем към вътрешното си аз, да приемем ситуацията, да поставим приоритетите си по важност и да си кажем, че сме най-важния човек, за когото трябва да се вълнуваме. Само и единствено тогава ще престанем тайничко да се ровим в чуждите профили, да следим живота на другите, да се обръщаме след „ботушите”, които ни харесаха онзи ден в мола или жената, бутаща количка с близнаци.