Обзавеждане

Универсален диван Grand – работа на Monica Forster

Дизайнерско решение за диван от ШвецияОт представените на шведския панаир на дизайна Stockholm 2011 ние искаме да отделим един експонат на фабрика Offecct, който според нас се отличава по оригиналната и смела работа с формата и цвета. И не само това си струва да отбележим, разглеждайки универсалния диван Grand, който е проектирала младата шведска дизайнерка Monica Forster.
Преди всичко Grand е многофункционален диван и не само от гледна точка на увеличаване броя на спалните места. Преместваната кушетка е направена по такъв начин,че се възприема като отделен предмет от мебелировката в интериора. Стилистично тя изглежда по-скоро като част от коплект мека мебел, а не като част на един диван. При това, ако трябва да се направи една голяма спална софа, няма проблем.

Както разказва за своето творение Monica Forster, първоначалната идея е била да се създаде не просто диван, а мебел, която ще помогне свободно да се зонира пространството и за функционално разпределение на помещението, и за естетично преобразуване на интериора в стаята. В началото идеята била материализирана в мащаб на модел, където Форстер интензивно работела, за да създаде формата, която ще предаде усещането за свобода.Трябва да отбележим,че хрумването й е успяло.

Обърнете внимание, че дясната половина на дивана напълно е направена така, че да предразполага не да седите на нея,а да полегнете. По-строгата лява половина при това не е в дисонанс. Това е нормално, когато хората почиват (в рамките на приличието) е в това положение, което им е по-удобно в даден момент.

Цялата конструкция на каркаса на дивана Grand е произведена от неръждаема стомана. Меките седалки, облегалки и подлакътници от формована пяна, тапицирана с изкуствен рошав плат със здравина, сравнима с най-добрите образци на изкуствената кожа. Как се казва тази приятна на вид тъкан на тапицерията, мениджърите на фабриката Offecct не съобщават,макар че казват,че това не е секретна информация. Когато диванът постъпи за продажба на пазара на ЕС, всички технологични сведения ще присътстват в търговските анотации.