Обзавеждане

Шведски стил на обзавеждане

Шведски стил на обзавежданеТрадиционният шведски стил на обзавеждане съществува от преди повече от 200 години. Той е създаден благодарение на шведския крал Густав, който толкова бил вманиачен от идеята и неговият дворец да изглежда като този на великия френски крал Луи 14-ти, че освен, че построил палатите си по негов образец, дори и сменил цялостното обзавеждане с такова като неговото.

Така старият мрачен стил на обзавеждане в Швеция, подходящ на външните условия по тези земи се заменил с топли и меки цветове. Интериора започнал да навява романтика с нежните си и изчистени детайли. Оттогава характерни особености в шведското обзавеждане са мебелите от дърво, боядисани в бяло и други светли цветове, покривките и завивките от нежни дантели, полилеите и свещниците, огледалата с позлатени рамки.

Цветовата гама е представена от бледи цветове с нюанси на розово, екрю, светло синьо и жълто. Чрез тях се постига усещането за по-голям простор и размерът на стаите изглежда по-голям също. За този ефект особено много допринасят и оцветените в светли цветове стени, като единствено таванът може да има малко по-ярък цвят. Тъканите се изработват от естествени материи, като шарките по тях са нежелателни или ако има такива- са с прости декорации като каре, райе или квадрати. Пердетата и завесите са фини и имат много драперии по тях. Снежнобелите дантели са украшението, носещо главният акцент в дизайна.

За да се създаде впечатлението за светлина и простор, повърхностите на мебелите са изключително гладки, за да могат да отразяват светлина, влизаща от вън. Полилеите, свещите и огледалата допълнително допринасят за слънчевата атмосфера. Мебелите са украсени с бели дантелени розетки и изглеждат малко старомодни. Масите са тези, върху които пада акцента в обзавеждането, тай като само те се запазват в естествения си вид и цвят на дърво. Орнаментите по стените са взаимствани отново от френската архитектура. Килимчетата по пода също са решени в райе. Канапетата и диваните са отрупани с възглавнички.

Вазите с цветя върху масичките за кафе и съдовете от синьо-бял китайски порцелан са неизменна част от интериора.