Бизнес

12 общи характеристики за всички успешни предприемачи

успешни предприемачиДа бъдеш предприемач има своите предимства, но най-големият му недостатък е фактът, че трябва сам да си бъдеш шеф. В следствие на това на един предприемач са му нужни някои отличителни качества, за да има шанса да успее. Опитайте се да поразмишлявате върху долуизброените 12 качества, които са общи за всички преуспели предприемачи.

Честност

В света на бизнеса честността е едно от най-важните качества необходими за постигане на успех. Бъдете честни както със себе си, така и с хората, с които работите. Демонстрирайте почти “прозрачност” със хората, с които работите, така вие изграждате добро име и доверие – това е безценно. Например не се опитвайте да излъжете някого за обема работа който може да поемете, не забравяйте, че сравняването с корпоративните гиганти е във ваш ущърб.

Креативност

Като предприемач е неизбежно в един момент да ви “налегне” липсата на идеи. И тъй като ключът за успех в бизнеса е да бъдете малко пред и над останалите, то ще ви е нужна постоянна креативност, благодарение на която да се развивате постоянно. Ако сте креативни, дори да изпаднете в “творческа криза”, вие винаги ще се измъквате. Убедете клиентите си, че е по-добре да изберат точно вас пред множеството конкуренти.

Постоянство

Предприемачеството не е лесна работа, както вече споменах. Истина е, че има много положителни страни да работиш за себе си, но трябва да се знае, че и в трудните моменти трябва да се разчита на собствени сили.

Независимост

За да е успешен един предприемач той трябва да бъде независим – от лична и финансова гледна точка. Трудно е да се върти бизнес когато живееш в къщата на родителите си или пък инвестираш пари, които може да са нужни и за битовите разходи.

Самоувереност

Тази черта е много важна за да се постигне независимост. Ако самите вие не вярвате в способностите и съответно, успеха си, то как ще накарате другите да повярват във вас? Трябва да действате смело и уверено, дори вътрешно да имате някои дребни съмнения – не ги показвайте.

Толерантност

Историята ни показва, че не всяка бизнес идея пожъва успех. Всички преуспели предприемачи трябва да са склонни да приемат умерени рискове, имайки “едно наум” за възможността за провал. Дори един бизнесмен да се срещне лице в лице с провала, ако той е разумен, ще се поучи от грешките си и ще продължи напред.

Смелост

Нито един предприемач не може да спечели всички възможни битки. Вземете за пример хора като Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Доналд Тръмп – всички те са претърпели почти толкова провали колкото и успехи. Въпреки тези провали да не са престанали да поемат премерени рискове и затова сега са едни от най-успелите хора в света.

Обвързаност

Предприемачеството изисква огромно количество упорит труд, малка доза късмет и най-важното – обвързаност с всеки един следващ проект. Дори за осъществяването на този проект да е нужно жертване на уикендите и работа до късно, преуспелият предприемач ще е готов на тези жертви. Стартирането на даден проект, надявайки се, че той ще се осъществи от само себе си е равно на 100% провал.

Упоритост

Малко ще са идеите, които ще сработват бързо, при това от първия път. Затова не се отказвайте от временния неуспех и постоянно се опитвайте да развивате и подобрявате проектите си. Тук мисля, че следната поговорка е уместна: “Всяко начало е по-трудно от всеки край!”.

Организираност

От огромно значение за вас и бизнеса ви е как организирате времето си. Никога не го пилейте, защото е адски ценно. Също така си поставяйте цели, които мислите за реалистични и постижими. Поставянето на непостижими цели е една от стъпките към провала и неудовлетвореността.

Решителност

За да бъде постоянен един човек, той трябва да е твърдо решен, че това което прави е правилно и ще доведе до положителен резултат. Не допускайте някой да се опитва да ви променя мнението и да ви втълпява нови идеи.

Поглед

Всеки предприемач трябва да е способен да се погледне отстрани и да си направи адекватна и безпристрастна самооценка. По този начин той сам може да открие грешките си и съответно да започне да мисли върху евентуалните им варианти за решаване.

Дори най-преуспелите предприемачи имат слабости в една или повече от горепосочените точки. Това е нещо нормално – няма перфектни хора.