Авто-Мото

5 трика за удължаване на доброто здраве на автомобила

5 трика за удължаване на доброто здраве на автомобилаАвтомобилите са скъпа и важна част от нашия живот. За някои от нас те са особено важни, за да вършим работата си добре. Затова е желателно да полагаме грижи за доброто здраве на колата си. Но те не се измерват само в редовна поддръжка и внимателно шофиране. Има и някои елементи, които често пропускаме.

1. Не зареждайте гориво, ако в момента цистерната зарежда бензиностанцията. Горивото се впръсква с много силно налягане в резервоарите на бензиностанцията, които така или иначе са поизпразнени. Така е много лесно за утайките и нечистотиите да попаднат във вашия резервоар, което няма да се отрази добре нито на разхода, нито на горивната система, нито на двигателя.

2. Когато заседнете в кал, сняг, лед избягвайте форсирането на колата. Освен, че единствено ще се окопаете още повече, ще подложите двигателя и част от окачването на ненужно и прекомерно натоварване, което ще ускори износването на елементите.

3. Олекотете връзката с ключове. Ако държите автомобилния ключ на връзка с още много ключове, това създава излишно напрежение и тежест за стартера. Теглото, заедно с подскачането на ключовете по време на пътуването, може да разбие стартера и да ви доведе до скъп ремонт.

4. Поддържайте уплътненията по вратите и прозорците. Когато са кални, това ускорява износването им. Макар и желателно, не е задължително да ги пръскате със специални препарати. Просто нека винаги са чисти. Това ще ги запази за дълго време, а и ще подобри визията на колата.

5. Поддържайте двигателния отсек чист. Двигателят е сред най-важните елементи от автомобила и е добре да бъде поддържан старателно, включително и чистене. Така лесно ще забелязвате евентуални проблеми. Освен това ще намалите износването на по-крехките елементи. Веднъж почистен основно, след това дори обикновено забърсване с влажен парцал веднъж или два пъти месечно ще запази добрия му вид за много дълго време, особено ако имате и кора под него.