Взаимоотношения

А какъв е вашият житейски план?

житейски планКогато сте били деца, от вас се е очаквало да слушате родителите си, да си пишете домашните, да се държите прилично, да си чистите ушите и да се отнасяте с уважение към по-възрастните. Вероятността родителите ви да са били направили собствени планове за вашето бъдеще също е доста голяма. Например, може да ви е било отредено да отидете в колеж или да следвате стъпките на родителите си, или пък да ви просветят в семейния бизнес.

А какво се случва с децата, които отказват да изпълнят очакванията на семейството си? Е, понякога, те стават предприемачи. Една от основните разлики между предприемачите и другите хора е желанието им сами да определят посоката, в която да вървят. Това е ключът за успех: разберете колкото се може по-рано какво искате да правите и започнете да работите по въпроса.

Не се опитвайте да подражавате на когото и да било, а напротив – сами си пробивайте път, без значение колко е трудно. Аспектите по-долу ключови за успеха ви в живота като цяло, така че трябва да постигнете успехите си във всеки един от тях, за да се получи така желаният цялостен ефект.

Връзките ви с хората

Изненадващо, нали? Мислехте, че ще започна с кариера или пари? Грешите. Трябва да започнете от това, което искате в личен план. Искате ли да се ожените? Искате ли деца? Искате ли да поддържате близки отношения със семейството си? От тези въпроси зависи къде ще живеете, от колко пари се нуждаете, за да се чувствата комфортно от финансово отношение, каква жена или какъв съпруг ще имате и колко свободно време ще имате. Успех в личния ви живот трябва да бъде най-важната ви цел.

Кариера

Когато изготвяте житейският план за вашата кариера, както вече споменах по-горе, най-важното е да го съобразите с това, което обичате да правите. Дали искате да се занимавате постоянно с нови и нови проекти или предпочитате да имате стабилна и доходна работа за дълъг период от време? Харесвате ли комуникацията с хора или предпочитате да сте вълк единак? Какво мразите да правите и дали има шанс някога да ви налага да го правите в дадена професия?

И още нещо, ако твърдо сте избрали да ставате предприемач, защото мразите да ви казват какво да правите – имам лоша новина. Клиентите постоянно ще ви „заповядват“. Сега премислете къде виждате себе си след 5 или 10 години например. Много вероятно е животът да ви накара да променяте житейския си план отново и отново, но това е нормално. Просто не забравяйте, че трябва постоянно да имате цел, към която да вървите.

Здраве

Докато сте млади това няма да ви изглежда толкова важно, но с годините ще започнете да страдате от неежността си докато сте били млади. Вземете за пример родителите и бабите и дядовците си. Те въобще живи ли са? А здрави ли са? Все пак вие сте наследили техните гени и общо взето това ви чака. Определете какви са техните заболявания и знайте, че е много вероятно да се появят и при вас след години. Да речем, че баща ви има проблеми с долните крайници. В този случай ви препоръчвам да тичате, да речем два пъти седмично. По този начин има голяма вероятност да направите старините си далеч по-приятни.

Пари

Колко пари ви трябват и колко искате да имате? Бихте ли направили компромис да изкарвате по-малко, но да работите това, което ви харесва? Каква кола искате да карате? Какъв дом искате да имате когато вече сте на 40-50 годишна възраст? Какви са плановете ви за децата ви? Малко иронично, но факт. Когато си отговорите на тези въпроси, ще знаете колко пари реално са ви необходими.

Конфликтите

Много е вероятно плановете ви в някои аспекти да си противоречат с други ваши планове. Например, дали вашата мечтана кариера ще ви носи достатъчно пари? Отделете достатъчно време и прегледайте добре вашия житейски план с всички негови аспекти. Нормално е да се получат някои разминавания – просто направете някои компромиси.

Известно ми е, че цялото това нещо с плана изглежда сложно, а за някои дори малко излишно. Обаче повярвайте ми, със сигурност ще окаже положителен ефект в дългосрочен план. Статистически погледнато, хората, които имат своите цели имат много по-голям шанс да ги постигнат, от хората, които се оставят по течението без цел и посока.