Полезни храни

Анасон – за какво е полезен

Анасон За родината на анасонът се смята Гърция, където може да се намери в див вид, но той е култивиран във всички страни по света. Едногодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни познат още по времето на Хипократ. Той се използва като подправка и се отглежда от хиляди години. Високите му стъбла достигащи над 50 см. могат да се събират с още неузрели плодове, нарязват се и се сушат на сухи и тъмни места.

Полезни свойства на анасона?

Много приятен на вкус от него може да се прави целебен и полезен чай. От анасонът се добива масло с приятен пикантно – сладък вкус, който се използва като част от най – различни комбинирани отвари за образуване на кърма на родилките и като сироп за кашлица. Много от целебните свойства на анасона допринасят за разтварянето на храчки, затова се използва при магарешка кашлица на деца. Много благоприятно влияе при пресипнал глас.

В народната медицина той се използва като обезболяващо, отхрачващо, като дезинфектант и понижава телесната температура. Подобрява чревната перисталтика и успокоява стомашно чревния тракт. Отвари от семената на анасон се прилагат при възпалителни процеси, при чревни спазми, при метеоризъм, стомашно кървене, запек, при болезнена и нередовна менструация, както и за подобряване на храносмилателните процеси.

При стомашни киселини семената на анасон смесват с яйчен белтък. Известен е с диуретичните си свойства и при заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Приложението на анасоновото масло при загуба на гласа, възпалителни процеси на сливиците и венците, скорбут други, е доста често използвано от нашите баби и до днес.

Друго полезно негово свойство и характерния му аромат, от който насекомите бягат – мухи, комари, въшки и при борба с дървеници. Растението е ефективно срещу лошият дъх при пушачи.

Анасоновите семена влизат в състава на средствата против изпотяване. Той се използва в производството на парфюми, алкохол и храни.

В диетологията се използва за слабителното средство и подпомага елиминирането на излишни килограми.