Полезни храни

Аспержи – бъди млад

Аспержи Вкусен зеленчук и превъзходна храна за хора следящи теглото си. Зелените аспержи са известни заради големите количества антиоксиданти, които предотвратяват преждевременното стареене. Много любима храна на холивудските красавици. Нискокалорични с ниско съдържание на мазнини. Те са естествен диуретик, спомагащ при гъбичните инфекции и възпаления на пикочните канали. Аспержите предотвратяват сърдечносъдови и ракови заболявания. Невероятен деликатес до XIX век те се появяват на трапезата само на богаташите. Смятано за афродизиак и лечебно растение.

За да извлечете максимално полезните вещества от аспержите е важно да се приготвя на пара или във микровълнова фурна. Като най – ценни са връхчетата му, те съдържат най – много фитохимикали. В аспержите се съдържа витамин В6, който стимулира имунната система и произвежда много антитела срещи редица заболявания.

Помага на организма да извлича енергия от храната. Много важен при бременните жени съдържа – фолат, възпрепятства развитието на дефекти на невралната тръба при зародиша. Също спомага за преодоляването на гаденето в първите месеци от бременността. Предпазва сърцето като понижава хомоцистин, това е аминокиселина, която е свързана с сърдечносъдовите заболявания.

Неразтворимите влакнини в този зеленчук са много важни за храносмилането, а разтворимите понижават холестерола.

Глутатион – ензим, антиоксидант неутрализира канцерогените и пази клетките от пораженията на свободните радикали.

Рутин в комбинация с витамин С укрепва и предпазва кръвоносните съдове.

Сапонини предпазват от сърдечносъдовите заболявания и възпрепятстват образуването на холестерола и абсорбцията му в храносмилателната система.

Аспержите са сред най – богатите притежатели на аспарагиновата киселина, която е известна с изключителните си обезболяващи свойства и разбиващият си ефект срещи раковите клетки. В аспержи се съдържат още фолиева киселина, желязо, фосфор, протеини, фибри, калий, мед и други.