Полезни храни

Артишок – зеленчукът за разбирачи

АртишокЗа родината екзотичния зеленчук се смята Средиземноморието. Почти непознат у нас, но с превъзходни хранителни и диетични качества. Този зеленчук примамва с визия и ни завладява с вкус приличащ на праз лук и целина. Богат е на биоактивни вещества и от острите му листа се извлича екстракт, от който се произвеждат лекарства. Този ценен деликатесен зеленчук се използва от древността при проблеми с храносмилането и нарушена функция на черния дроб . Съдържа тонизиращи хранителни вещества.

Може да си го набавяте през цялата година от търговските мрежи. Артишокът е един от незаменимите зеленчуци в диетичната кухня, защото е нискокалоричен, богат на фибри и е засищаш. Благодарение на многостранното си въздействие върху целия организъм се използва за профилактично средство в терапията срещу диабет, целулит и подагра. Много добро средство за хора с наднормено тегло.

Съдържа в себе си фолат (фолиева киселина), който освен, че предпазва от появата на вродени дефекти намаля нивата на хомоцистин.

В състава му има – лутеолин. Той предотвратява окисляването на” лошия” (LDL) холестерол, може да намали и риска от сърдечносъдови заболявания.

Цинарин – фитохимикал и антиоксидант неутрализира токсините и замърсителите от околната среда ( тютюнев дим). Тази органична киселина при някои хора стимулира вкусовите рецептори за сладко. Освен това подпомага циркулацията на жлъчна течност (което улеснява изхвърлянето на токсични вещества от организма) и спира натрупването на мазнини в черния дроб. Спомага за отслабване, като стимулира по доброто функциониране на черния дроб и повишава метаболизма му.

Важно е да знаете, че размерът на артишока на влияе на неговите вкусови качества. Като листата му са най – богати на фитохимикали. Приготвяйте го на пара или го хапвайте в прясно състояние, така ще извлечете максимално ценните му съставки.