Полезни храни

Ще отслабнем ли с Акай бери

акай бериАкай толкова се изтърка от маркетинг, че създаде колкото добро, толкова и не добро име. В сферата на рекламата изскачат всевъзможните му ползи за човешкият организъм, тръби се за анти – ейдж свойствата му, намесиха го в “скандали свързани” с отслабващия му ефект… Разпъваха името му до неузнаваемост, спекулираха с него и така и до сега… Дойде и моят ред да го разисквам.

Какво е всъщност Акай бери и дали е толкова „лековито“, колкото се твърди

Акай е дърво с лилави плодчета, които приличат на черни боровинки. Това е вид палмово дърво Acai ( Euterpe olaracea ), растящо в Централна и Южна Америка.

Изследванията са се фокусирали върху евентуалното му антиоксидантно действие. Теорията за неговите качества е, че може да спомогне за предотвратяване на заболявания, причинени от оксидативен стрес, както например – сърдечно – съдови заболявания и дори рак…, но това е само теория.

Прави ли ни Акай здрави

Акай съдържа няколко вещества, наречени антоцианини и флаваноиди.

Антоцианин произлиза от 2 думи, които идват от гръцки език и означават – „растение“ и „сини“. Антоцианините са отговорни за червените, лилави и сини оттенъци в много плодове, зеленчуци и цветя.

Храните, богати на антоцианини са – боровинки, червено грозде, малини, къпини, ягоди, и др.

Изследванията върху способностите на Акай бери продължават…

Хора от цял свят са запленени от чудните му качества и го консумират за различни видове заболявания. Според изследванията, този плод е толкова здравословен, колкото горе споменатите плодове, съдържащи антоцианини.

Твърди се обаче, че Акай е различен от всички тези плодове. Защо?

Запознати сме от купищата реклами, че той спомага загубата на телесно тегло. Акай е изтъкван къде ли не като супер средство за отслабване…Въвличан е в „скандали“ след предаване на д-р Оз, спекулирало се е и с изказвания на Опра…

Куп, куп глупости, които лесно могат да се намерят в информационната мрежа наречена интернет… Кое е вярно и кое не е, остава за нашите „низши умове“ да решат, а и никой не заставал твърдо „зад” Акай бери… Единствените хора, които са наясно, са събирачите на „ценното лилаво злато“, а те няма какво да кажат, освен, че този плод изхранва семействата им, след като се появи на червеният килим на топ хранителните добавки.

Така, така…Реших да изпробвам чудодейните му свойства върху себе си, преди да поставя мнението си до другите в интернет пространството. Купих си го от любим мой онлайн магазин за био-храни. Още щом Акай прекрачи прага на дома ми, го отворих и отпих посочената доза и след това грижливо го прибрах в хладилника, за да запазя ценните му качества. Започнах да чакам. Чаках, чаках, чаках…, а бутилката свършваше… Поръчах си нова.

И отново последва взирането, тегленето, меренето с метър и т.н. Ама не, нищо…Водя що-годе здравословен живот, имам балансирана диета, движа се, а нищо… Не свалих и 1 грам от телесното си тегло. Казах си, че не го приемам правилно и се зачетох в интернет, очаквайки да попадна на историйки свързани с Акай бери, за да разбера защо не свалям килограми приемайки го. Дам-м-м …!!! Бях се окъпала от реклами докато намеря няколкото поста, които ме накараха да напиша тази статия.

Всъщност всички тези плодове, които цитирах по-горе се справят успешно с елиминацията на токсини и излишни килограми, както и Акай бери. Без никакво съмнение, изследванията сочат точно тях за ключова част от здравословния режим на една диета. Със сигурност обаче има още какво да се желае за установяване на мега-супер качествата, които му се причисляват.

Рекламите не спират до тук, продължават с козметиката, която във формулите си съдържа Акай бери.

Защо точно Акай бери в козметиката?

Цъфнаха много козметични кремове, гелове, серуми, пластири (пачове) против целулит, измиващи продукти и прочие средства за разкрасяване, в които присъства Акай бери. Главната съставка е масло от берито. Той си е отличен антиоксидант, това е неоспорим факт. Ще ви кажа защо…Когато маслото от Акай се обработва за съхранение в дългосрочен план, антиоксидантните нива се задържат високи и активни. Тези продукти биха се справили с вредното въздействие на околната среда върху кожата ни, косата, скалпа и прочие…

Акай бери има ли някакви странични ефекти?

Ако имате алергии към полен или известна свръхчувствителност към Акай и подобни плодове, е добре да избегнете този плод и сходните с него. За останалите, контролираният му прием в малките и посочени дозировки е напълно безвреден и достатъчен – 3 пъти по 30-90 мл. на ден.

Сега да обобщя :

Акай всъщност е вид палмово дърво, което расте покрай Амазонка и района около нея. Палмата достига до 15 метра височина и ражда малки, тъмно лилави плодове. Бразилските туземци, открили вълшебните свойства на беритата преди хиляди години, като ги консумирали редовно за подсилване на енергията си. Поради своята висока хранителна стойност, Акай се е използвал от местното население (племена) за лечение на различни заболявания и подпомагане бързо възстановяване. Твърди се, че е спасило от глад местните Амазонски жители през един от опустошителните периоди.

В Бразилия, плодовете на Акай, носят прякора “ Beauty Beri“ . Според народа на Бразилия, плодът кара тялото да се чувства красиво отвън и отвътре. Акай комбинира антиоксиданти, аминокиселини, омега мастни киселини, помагащи за забавяне стареенето на кожата, чрез стимулиране на имунната и метаболитната функция, както и елиминирането на свободните радикали от тялото.

Акай съдържа всички качества, витамини и минерали на подобните на него плодчета, но и разполага с набор от уникални химически съединения, неоткрити в другите си „братя“ берита. Според д-р Стивън Талкот, Акай съдържа между 50-75 активни природни съединения, които все още са в процес на идентификация.

Според друго проучване, на което попаднах в своето търсене, се споменава, че антоцианина е движещата сила зад свободните радикали и именно той е в състояние да ги елиминира. Акай е на челна позиция в това проучване, тъй като съдържа много повече антоцианин, от всяка друга храна – стотици пъти повече от ябълките, бананите, беритата и т.н.

Изненада ме, това че този плод съдържа повече протеин от яйцето и в комбинация с Омега 3, 6 и 9 в състава си, го превръща в номер едно средство и храна за подобряване външният вид на кожата, косата и ноктите.

Днес най-срещната форма на Акай в магазинната мрежа е сока. Приготвя се чрез накисване на плодовете и понякога и листата, за да омекнат. Плодът е наистина твърд и жилав.

Ако сте тръгнали на пътешествие из Бразилия, може да пробвате Акай във всичките му обработени и разбира се в суровият му вид. Там Акай се продава на всякъде и е истинско богатство за населението. Дори ще го срещнете на плажа под формата на сладолед.

Ако искате да включите Акай в своята диета, вие ще сте истински щастливци. Това е лесно достъпен, но малко по-скъп продукт, който върши работа…Не е супер средството за отслабване, на което се надявах, но е уникален плод за поддържане на здрава имунна система. Не забравяйте да се информирате какво купувате. В много от соковете Акай е добавена захар или има минимално количество от плодовете, за да не се подлъжете, четете етикетите.

Лично аз ще си поръчам трета бутилка от Акай бери, за да стимулирам имунитета си през зимният сезон, да си набавя повече енергия и да елиминирам вредните свободни радикали от тялото си. Ако пък ако се простя с някой друг килограм, това ще е истинско съкровище в бутилка…