Витамини и минерали

Аскорбинова киселина или по-известно като Витамин С

витамин cРолята на аскорбиновата киселина е неизменна част от процесите в човешкия организъм. Поради благоприятните си ефекти Витамин С се използва като хранителна добавка, включваща се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания.Предлага под формата на таблетки и ампули.

Витамин С участва в голям брой метаболитни процеси, като спомага да се усвоят въглехидратите и белтъците, за образуване на редица хормони, за постъпване на желязото в организма и др.

Взема участие в процесите на кръвосъсирване. Включва се и в много основни обменни процеси, включително и в синтезата на витамин В12. Аскорбиновата киселина повлиява на възпалителните и алергични реакции и подпомага възстановителните и защитни процеси в организма.

За профилактика и лечение на състояния на хипо- и авитоминоза С :

При продължителни и физически натоварвания, повишен риск от вирусни и бактериални инфекции, понижен имунитет, както и в период на възстановяване.
В комбинираната терапия при инфекциозни заболявания, желязодефицитни анемии, склонност към кървене свързана с повишена капилярна пропускливост.

Големи допълнителни дози Витамин C могат да увеличат нивата на пикочна киселина в урината. Витамин C подпомага усвояването от организма на желязо от растителните храни и поради това лица, които имат здравословни проблеми, свързани с излишък на желязо в клетките, трябва да избягват приемане на високи дози витамин C!

Отлични хранителни източници на Витамин C са: броколи, пипер, зеле, карфиол, ягоди, лимони, синап, ряпа, брюкселско зеле, папая, спанак, киви, грах, пъпеш, портокали, грейпфрути, зелени лимони, домати, тиквички, малини, аспержи, целина, ананас, маруля,диня, копър, мента, магданоз и много други.