Витамини и минерали

Магнезий, Йод и Цинк

магнезийМагнезият се нарича антистресов елемент, защото има свойството да регулира силата на реакцията на организма при дадена агресия – студ, силен шум, кавга и други. При липса на магнезий в организма, човек става по – чувствителен, притеснен и нервен. Магнезият е един от най – важните минерали, които помагат на тялото ни да съществува.

Именно поради това, той се смята за значим кофактор в човешкия организъм. Поддържа тялото в добро здраве и подпомага нормалното състояние на организма. Един от най – разпространените минерали на земята, той се съдържа във всяка клетка и е основна единица енергия за клетките. Ценен и изключително важен както за хората, така и за животните и растенията. Необходим за нормалното функциониране на нервната система и мускулите.

Една от първите прояви на липса в организма е спад на имунната система, загуба на апетит и хронична умора. Ако в организма по – дълго време липсва магнезий се проявяват мускулни крампи, изтръпване, вкочаненост и промяна в сърдечния ритъм. Липсата на този минерал в организма води до високо кръвно, безсъние и дори остеопороза. Повръщането и честата диария също могат да окажат и да намалят количеството на магнезия.

Децата имат голяма нужда от магнезий за растежа на костите. Ако липсва се наблюдават болки в корема, липса на апетит, притеснителност и други. В такъв случай може да промените менюто му и да добавите магнезий като хранителна добавка. Много скоро оплакванията ще изчезнат.

Магнезий се среща във всички растителните храни, а в животинските продукти по – малко. Най – концентриран магнезия е в пълнозърнестите храни ( черен и ръжен хляб ), варивата (боб и леща ), семена, какаови зърна и ядки и други.

За здрава кожа, коса и нокти приемайте цинк!

Това е вторият по значимост минерал в тялото ни. Много необходим за поддържането на много телесни функции като съсирването на кръвта, за обонянието, зрението, производството на инсулин и други. Действа в мастната обмяна на черния дроб и играе важна роля в кръвообразуването. Цинкът е много важен за здравето ни, той помага при борбата срещу острите грипни състояния. Като подсилва имунната система. Дори и приет в малки количества цинкът помага за бързото оздравяване от инфекции. Може да го приемате под формата на таблетка по време на настинка. Единствения му страничен ефект е острият тръпчив вкус в устата. Активно спортуващите хора е важно да приемат допълнителни количества цинк.

За мъжете е много важно да се снабдяват с цинк. Той играе ключов елемент за здравето на простата.

За жалост организма не може да складира така нужния цинк. За това е важно да си го набавяме. Цинк се среща във всички животински продукти и най – вече в месото. Пшеницата, ръжда и овесените ядки са изключително богати на цинк.

Хора които са претърпели операция е важно да приемат допълнително цинк, доказано е, че операциите и раните зарастват много по бързо след приема му. Той помага при лечението на псориазис и акне. Много е важен за здравето на кожата и намалява чупливостта на ноктите. Подобрява паметта.

Обикновено до недостиг с цинк се стига в следствие на няколко причини: анорексия, злоупотреба с алкохол, гладуване или спазване на строга диета. Много често се среща при хора над 75 годишна възраст.

Защо ни е необходим микроелементът йод?

От съществено значение за човешкия организъм, йодът синтезира хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и играят роля във всички физиологични функции. Той е абсолютно необходим за здрава щитовидна жлеза. Тя е основният потребител на йод в човешкия организъм. Йодът присъства във всички органи и тъкани на организма.

Йодът е най – добрият антибиотик и най – доброто антивирусно и антисептично средство за всички времена. Важно е да се знае, че без селен в организма, йодът не може да се усвои пълноценно. Набавянето на йод от храните, много често е недостатъчно. Причините са бедни и изтощени почви, а оттам бедна на хранителни вещества продукция.

През лятото тялото изразходва голямо количество йод. За това е хубаво през есента да консумираме големи количества плодове и зеленчуци съдържащи този елемент, това са : грозде, сливи, цвекло и други. Най – богатият източник на йод си остава водата и по – точно минералната вода. В нея се съдържа голямо количество от този микроелемент.

Симптомите, които показват че има недостиг на йод в организма са спад в имунната система, високо кръвно налягане, сърцебиене и други.

Някои хора са силни чувствителни към него, появява се раздразнителност в дихателните пътища, при предозиране зъбите пожълтяват, раздразва се кожата – това състояние се нарича „йодизъм”. Ако не сте сигурни дали сте чувствителни към него, може да намажете участък от кожата и ако на следващия ден започне да се лющи значи имате непоносимост към йод.

В народната медицина той е на почит, използва се при наранявания, натъртвания за промиване на рани и драскотини и други.

Източник: www.maxhealthbg.com