Полезни храни

Киноа – Chenopodum quinoa

КиноаChenopodum quinoa  по – известна като киноа  е едногодишно тревисто растение с широки листа, тя е близък родственик на спанака и цвеклото.  Родината и е Южна Америка. Известна още от преди 1000 години, за  древните инки  е била свещена и са я наричали  „златото на инките”. Най – пълноценната зърнена култура, отличава се с удивителни хранителни качества.

Изключително богата на белтъчини,  съдържа  всичките 8 аминокиселини, което се случва изключително  рядко в растителния свят, витамин Е, витамини от групата В, минерали – магнезий, цинк, желязо, фосфор и  други. Тя е често наричана  „идеална”  храна, защото е пълноценен протеин.  Това растение дава всички необходими хранителни съставки, необходими и нужни на човек за правилно, балансирано и здравословно хранене.

Киноата намалява значително риска от диабет тип 2, благодарение на високото количество фибри, необходими за регулирането на нивата на кръвната захар. Има способност да понижава нивото на лошият холестерол, факт който закономерно намалява риска от натрупването  на плаки по стените  кръвоносните съдове и сърдечно –  съдови заболявания като атеросклероза.

Съдържа подсилващи имунната система минерали, като цинк нужен за тимусната  жлеза, която управлява производството на имунните клетки.

Киноата съдържа всички жизненоважни хранителни вещества и е особено подходяща за малки деца и бременни жени.

Високото съдържание на фосфор, желязо и магнезий – всички те са жизнено важни елементи, отговорни  за правилното функциониране на клетките.

Помага за бързо заздравяване на рани.

Тя не съдържа глутен и е много подходяща за всички които имат непоносимост към него.

Диетолозите изключително ценят здравословните и хранителни качества, защото подобрява храносмилането и регулира метаболизма.  Осигурява на организма пълноценни белтъчини и замества животинските продукти в диетата. Протеиновото съдържание в киноата, я прави изключително полезна при активно спортуващите.

Покълналата киноа е най- полезна, затова е важно да хванете периодът и на покълване, той е няколко часа. Тогава се активират нейните ензими и  съдържанието на минерали и витамини се увеличава многократно.