Красота

Бенки и Лунички – истини, трикове и рецепти за красота

луничкиЛуничките се появяват в много ранна детска възраст. Дали са наследствено обусловени е спорна тема, но за тях трябва да се знае, че обикновено вървят ръка за ръка със светлата кожа, русата или червена коса. В тяхната поява обаче съществена роля играе и слънцето. Зоните, които засягат са лицето, шията, раменете и страничните части на крайниците. Луничките са малки и кръгли, от светли до тъмнокафяви „петънца”. Лятото ги прави по-забележими, отколкото са през зимата.

Бенките са сигнали за безпокойство тогава, когато са със значително големи размери, много са потъмнели, зачервени или раздразнени по един или друг начин. В такива случаи е необходима лекарска консултация. Много хора в желанието си да скрият слънчевите „точици” по лицето си използват фотозащитни кремове и лосиони, като през есента и зимата залагат на депигментиращи средства. Ето и няколко народни рецепти, които са специално предназначени за лица, имащи или предразположени към лунички:

  • В съотношение 1:1 се разреждат сок от лимон,грейпфрут и прясна краставица. Сместта се натрива по лицето три пъти дневно.
  • Равни части от сметана и сок от хрян се смесват до направата на маска, която е хубаво да престой на лицето ни не по малко от 5 минути.
  • Залейте с вряла вода няколко стръка магданоз. Оставете сместта за около 3 часа в подходящ съд. Използвайте отварата за натриване на лицето си сутрин и вечер.
  • Направете си каша от ягоди и касис. Маската е подхранваща. Желателно е да престой на лицето поне 30 минути. Отмива се с топла до леко хладка вода.
  • Семки от краставица се накисват във водка или в ракия за две седмици в съотношение 1:10. Получената смес отново се разрежда в съотношение 1:10, но с вода. С тампон почиствайте местата с най-упорити лунички.

Билките са пръв помощник за здравето и красотата ни. Ето и към кои да се обърнем за да направим кожата си сияйна:

*Липа – подходяща е за всякакъв тип кожа, действа почистващо.
*Невен – действието му е противовъзпалително.
*Магданоз – действа успокоително, избелващо, противовъзпалително. Подходящ за чувствителна кожа.
*Шипка – освежаващ и избелващ ефект. Подходящ за суха, чувствителна кожа.
*Копър – използва се при грапава и суха кожа.