Красота

Подхранване на ноктите на ръцете и краката

нокти на ръцете и кракатаБелите петънца по ноктите могат да се дължат на недостиг на някои минерали и витамини и най-вече на цинк. Но да се приема този минерал под формата на таблетки не винаги е най-разумното решение. Храната, която консумираме може да съдържа достатъчно цинк, но той да не се абсорбира добре от организма. Възможно е да страдате от липса на други хранителни вещества като мед, манган и витамин от група В, които подсилват въздействието на цинка.

Безразборният прием на хранителни вещества може да наруши баланса още повече. Ако в действителност имате недостиг на цинк е по-добре да приемате качествен комплекс от витамини и минерали, който включва и цинк, за период около 3 месеца, отколкото да го приемате отделно. Белите петънца могат да бъдат също и следствие от приемането на противозачатъчни таблетки, от миниатюрни въздушни мехурчета под ноктите, образували се в следствие на травма или живецът е увреден.

При липса на желязо или бедни запаси от желязо често може да се наблюдават слаби, бледи и лъжичковидни нокти. Както за цинка, така и за желязото важат същите правила – не приемайте самостоятелно желязо. Обърнете повече внимание на храните, богати на този минерал и на витамин С, който помага за абсорбирането му. Направете консултация с лекар, ако имате съмнения за други симптоми за недостиг на желязо. Първото нещо, което трябва да направите е да сведете дневната си доза чай на максимум три чаши дневно, тъй като чаят извлича желязото от тялото.

Крехките нежни нокти, с резки по тях могат да се дължат на липса на белтъчини, калций и витамин А. Биотинът, от групата на Б витамините, може да заздрави ноктите. В изследване на швейцарски учени е отбелязано подобрение при 20-ма пациенти с тънки и чупливи нокти, подложили се на 9 месечен курс на лечение с биотин, приеман по 2,5 мг дневно. Пациентите са обявили, че цепенето на ноктите е престанало частично или напълно и нокътната плочка е станала по-плътна и гладка.

Едно от най-ценните вещества за подхранване на ноктите е гамалиноленовата киселина. Пациенти, приемали масло от свещица, вечерно масло от иглика или други добавки с гамалиноленова киселина установяват, че качеството на ноктите им се е подобрило и са станали по издръжливи на термални проблеми. Добавките въз основа на гамалиниленова киселина се използват за болестни състояния като екзема, поликистоза на яйчниците, предменструален синдром, болки в гърдите, проблеми с фертилитета и други. препоръчителната дневна доза е до 6 капсули по 500 мг продукти с гамалиноленова киселина в продължение на 6 месеца. Ефектът от приетите хранителни добавки ще се появи едва след няколко седмици, за това не се отказвайте още в първите дни.