Полезни храни

Броколи – една от най – ценните храни

БроколиЕдна от най – ценните храни. Със статут на супер храна, в тях се съдържат много фитохимикали, който мобилизират естествените сили на организма. На първо място най – ценната съставка в тях е сулфорафанът. Мощен фитохимикал повишава активността на ензимите в организма борещи се с много видове рак и предотвратява появата на рак на стомаха. С тези си действия сулфорафанът е най – мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

В тях се съдържат дитиолтиони – противоракови активни съставки, които стимулират действието на Глутатион (съединение предпазващо от рак).

Лутеин – предотвратява рак на дебелото черво и някои очни заболявания.

Изотиоцианати – борят се с рака и срещу канцерогените в тютюневия дим.

Глюкозинолати – притежават противоракови свойства.

Фолат – Витамин от групата В понижава риска от рак и предотвратява вродени дефекти при бебетата. Контролира нивата на хомоцистин – аминокиселина, свързана с развитието на сърдечносъдови заболявания.

Индоли – съединения предпазват от рак на гърдата и простата.

В броколи се съдържат Бета – каротин, мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, увреждащи клетките. Броколите са ценен източник на калций, изключително важен за костите, също така съдържат неразтворими влакнини. Придават обем на храната ускоряват придвижването и в стомашно – чревния тракт и улесняват перисталтиката.

Те са богат източник на калий, който понижава кръвното налягане и предпазва от инсулт. Подобряват работата на сърцето, имунната система и храносмилателния тракт. Предотвратяват развитието на атеросклероза. Йодът в състава му поддържа функцията на щитовидната жлеза и предотвратява нарушения я ендокринната система. Броколите са много ефективни и са препоръчителни като възстановяваща диета при лечение на лека катаракта.